În timp ce tensiunile se acumulează din cauza celor mai recente evoluții, președintele Institutului pentru Studii Rusești, Prof. Dr. Salih Yılmaz, afirmă că Rusia a livrat Turciei toate componentele sistemului de apărare aeriană S-400 și că aceste sisteme sunt pregătite să intre în funcțiune, este scris pe sabah.com.tr

Toate măsurile luate împotriva Turciei de către Franța, Italia, Egipt și Emiratele Arabe Unite au făcut ca până la urmă, și Germania să intre în acțiune alături de Grecia, chiar dacă nu și-a dorit acest lucru. Odată cu izbucnirea unei crize NATO pe frontul Mediteranei de est și cu ridicarea de către SUA a embargoului asupra armelor impus Administrației Grecești a Ciprului de Sud a crescut și riscul izbucnirii unui război în regiune.

În timp ce în spațiul nostru geografic au loc aceste evoluții, președintele Institutului pentru Studii Rusești, Prof. Dr. Salih Yılmaz, afirmă că sistemele de apărare aeriană S-400 pe care Turcia le-a cumpărat din Rusia sunt pregătite să intre în funcțiune.

Prof. Dr. Yılmaz a postat pe o rețea de socializare următorul mesaj:

Rusia a livrat Turciei toate componentele sistemului S-400, fiind încheiat totodată și instructajul specialiștilor turci. De acum, inițiativa referitoare la utilizarea S-400 aparține doar Turciei. Turcia are posibilitatea de a activa sistemele S-400 în doar o oră.

Specialiști turci au realizat testele de radar ale sistemele S-400 cu avioane F-16 la Ankara și cu avioane din seria SU în Rusia. Softul sistemului pentru recunoașterea prietenilor și a dușmanilor a fost realizat de Turcia. Turcia poate activa în orice moment sistemul”.

 Sistem de apărare aeriană pe distanță scurtă/medie/lungă

Sistemul de apărare aeriană S-400 este un sistem de rachete cu rază scurtă/medie/lungă de nouă generație, dezvoltat de Rusia din sistemul de apărare aeriană cu rachete cu rază medie de acțiune S-300. Achiziția acestui sistem rusesc de către Turcia a stârnit nemulțumire și îngrijorări din partea NATO.