Autorităţile de la Cairo trebuie să rezolve o criză a balanţei de plăţi şi să recâştige încrederea investitorilor, afectată de cele 18 luni de instabilitate politică, şi speră să ajungă la un acord cu FMI până la sfârşitul acestui an.

Mumtaz al-Saeed a afirmat pentru Reuters că nu poate încă anunţa dacă finanţarea din partea Turciei include un sprijin bugetar direct. ‘Am căzut de acord asupra unei finanţări de 2 miliarde de dolari, dar detaliile modului în care va fi structurat acest împrumut încă nu au fost stabilite’, a declarat oficialul egiptean.

Ambasada Turciei la Cairo a anunţat că pachetul de finanţare de 2 miliarde de dolari este menit să întărească rezervele valutare ale Egiptului şi să sprijine investiţiile în infrastructură. Jumătate din sumă va fi sub forma unor împrumuturi bilaterale.

Statul Qatar a promis Egiptului împrumuturi de 2 miliarde de dolari, pentru a sprijini bugetul şi în 6 septembrie s-a angajat să investească 18 miliarde de dolari în turism şi proiecte industriale, în următorii cinci ani.

Preşedintele Egiptului, Mohamed Morsi, a primit joi la Bruxelles asigurări că Uniunea Europeană este gata să-şi majoreze sprijinul financiar acordat Egiptului până la peste miliard de euro. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat că UE este gata să acorde Egiptului un ajutor macroeconomic de 500 milioane de euro, care ar urma să se adauge programelor în curs pentru perioada 2011 – 2013, care se ridică la 449 milioane de euro. Deblocarea acestui ajutor suplimentar este însă condiţionat de încheierea acordului pe care Egiptul îl negociază în prezent cu Fondul Monetar Internaţional, a subliniat Durao Barroso. Autorităţile de la Cairo încearcă să obţină un împrumut de 4,8 miliarde de dolari de la FMI.

Cele 27 de state membre ale UE sunt împreună cel mai mare partener comercial al Egiptului, fiind responsabile pentru aproximativ o treime din comerţul exterior al Egiptului.
SURSA: Agerpres