”Înţelegeţi acum de ce suntem împotriva social media precum YouTube, Twitter şi Netflix? Pentru a eradica această imoralitate”, a spus Erdogan într-o videoconferinţă cu membri ai Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare.

Se va adopta o nouă legislație care va ține sub control social media

Şeful statului turc a precizat că un proiect legislativ în această privinţă va fi introdus în parlament cât mai rapid posibil pentru ”a controla” asemenea platforme online, adăugând că în prezent sunt în desfăşurare anchete contra celor care i-au ”atacat” familia prin ”abuzarea unui nou-născut”.

Ministrul turc al finanţelor, Berat Albayrak, care este ginerele lui Recep Tayyip Erdogan, a anunţat marţi pe Twitter naşterea celui de-al patrulea copil al său şi al soţiei sale Esra. Anunţul a fost urmat de mesaje insultătoare în care era pusă sub semnul întrebării paternitatea.

11 persoane au fost reținute

Erdogan a calificat social media drept centre ale ”depravării” şi o ”sursă de minciuni, defăimări, atacuri asupra drepturilor personale” şi a acuzat companiile multinaţionale cu sediile în Occident că închid ochii la încălcările înregistrate în Turcia. ”Nu putem accepta ca 83 de milioane de cetăţeni turci să aibă mâinile legate împotriva terorii social media în timp ce americanii, europenii, chinezii au asemenea mijloace (legale)”, a spus preşedintele Turciei.

Ostilitatea lui Recep Tayyip Erdogan faţă de reţelele de socializare online datează de mai mulţi ani, Twitter şi Facebook fiind utilizate pe scară largă pentru a organiza demonstraţiile din timpul mişcării de contestare antiguvernamentale în anul 2013.

În luna iunie, Turcia a criticat dur Twitter pentru suspendarea a peste 7.000 de conturi care îl sprijineau pe Erdogan, Ankara susţinând că platforma online denigrează guvernul turc şi doreşte să reconfigureze politica din această ţară.