Premierul Mihai Tudose a declarat, luni seară, că pe tema programului naţional de vaccinare s-au identificat ca probleme lipsa de implicare a unor medici, gradul scăzut de conştientizare în rândul populaţiei asupra riscurilor nevaccinării, el adăugând că în privinţa părinţilor care se dovedesc ‘îndărătnici’ pe acest subiect se caută soluţii care să fie implementate în noua lege a vaccinării, una cele luate în calcul fiind decăderea din drepturile părinteşti pentru cei care refuză vaccinarea.

‘În primul rând am reuşit să facem o inventariere a problemei. Trebuie să recunoaştem că e o problemă în România. (…) Prima dată am văzut cum stăm că au fost vaccinuri sau nu, că au fost şi nu au fost distribuite şi puse în operă. Domn’e, până la urmă eu mă aşteptam ca la un medic responsabil (…) care doreşte să facă programul de vaccinare să spună, să ţipe, să vină la dumneavoastră în studio să spună: ‘uite, domn’e, ce face statul ăsta, nu-mi dă vaccinuri’, ori constatăm ulterior că pe anumite zone vaccinurile existau, dar nu s-a ocupat nimeni de acest lucru, pe principiul vine copilul singur, e în regulă, nu vine, asta e viaţa, înseamnă că nu a vrut. Nu se poate aşa ceva’, a declarat Mihai Tudose, la Antena 3.

Premierul a subliniat, totodată, importanţa campaniei de conştientizare a populaţiei despre riscurile la care sunt expuşi copiii prin nevaccinare dusă în ultima perioadă prin intermediul mijloacelor mass-media, dar şi a reţelelor de socializare.

‘Mulţumesc tuturor televiziunilor, tuturor canalelor media, inclusiv acelei lumi nou create gen facebook, comunicare electronică, care a devenit foarte activă în susţinerea acestui demers şi cu efect extraordinar, a început efectiv să crească procentul (de vaccinare – n.r.) în ultimele două săptămâni. (…) datorită dumneavoastră, datorită acelor oameni minunaţi care au înţeles că e datorie şi a lor ca români să convingă pe cât mai mulţi că nu e un moft, că au fost boli eradicate în lumea aceasta prin simpla vaccinare’, a declarat Tudose.

Acesta a explicat că există, totuşi, cazuri de părinţi care refuză vaccinarea nu din lipsă de informare, ci ‘pentru că nu vrea, că nu vrea, că aşa i-a intrat lui în cap’.

‘Deocamdată, eu cred că trebuie să depăşim următoarele două stadii, primul, de conştientizare şi al doilea de efort susţinut al medicilor’, a spus Tudose.

‘Încercăm să găsim nişte formule care să dea rezultate şi avem discuţii în momentul acesta cu nişte specialişti în domeniul protecţiei copilului…un părinte poate fi decăzut din drepturi şi dacă nu-şi tratează copilul de răceală sau de gripă şi atunci Protecţia Copilului intervine şi salvează copilul. Cred că tot aceasta este calea până la urmă. Nu poţi să spui că eşti părinte, ai trei copii, să spui: ‘nu-i vaccinez că ai mei nu se îmbolnăvesc’. În general se cam îmbolnăvesc’, a mai declarat Tudose. AGERPRES