"Felicitări şi vă mulţumesc mult de tot în numele meu şi al Guvernului pentru faptul că aţi ales să vă petreceţi vacanţa de vară, efectiv ajutându-ne pe noi să înţelegem că este şi o altă abordare asupra problemelor cu care ne confruntăm zilnic. Numai aşa putem ieşi din paradigma în care am stat în ultimii 27 de ani. Făcând acelaşi lucru şi aşteptându-ne la rezultate diferite nu merge.”, a declarat Tudose, vineri, la Palatul Victoria.

 “Am găsit şi azi pe scaun două proiecte făcute de doi dintre dumneavoastră. Şi vreau să vă mulţumesc pentru acest lucru şi vreau să vă asigur că proiectele vor fi implementate. Şi pe cei doi colegi i-aş ruga sau le-aş face o ofertă de angajare la Guvern, să le şi implementeze. Trebuie să facem altceva şi dumneavoastră ne-aţi ajutat nu numai prin aceste două proiecte concrete, ci şi prin întrebările pe care le-aţi pus, am aflat de la colegi că aţi fost foarte curioşi, punând întrebări şi dând foarte multe soluţii", a mai spus acesta.

Premierul a menţionat în context şi faptul că proiectul Legii Internshipului a fost aprobat în ultima şedinţă de Guvern. 

"Alaltăieri, miercuri, am trecut prin Guvern Legea Internshipului, un cadru mai consistent al acestei activităţi. Am speranţa că întâlnirea de la anul va fi într-o sală mult mai mare, undeva unde să încapă 300-500 de tineri colegi. Şi, de asemenea, lângă promoţia de anul viitor aş fi onorat să fiţi cât mai mulţi dintre dumneavoastră", a spus Tudose. 

La eveniment au mai participat miniştrii Liviu Pop, Lucian Georgescu, Gabriel Petrea. 

Într-un comunicat al Guvernului pe tema programului de Internship sunt menţionate şi câteva din proiectele puse în practică de interni. 

Unul dintre ele este Ghidul informativ "Guvernul României" realizat de cinci dintre tinerii interni ai direcţiilor de comunicare şi relaţii cu presa, IT şi administrativ din cadrul Guvernului. 

"Broşura îşi propune să prezinte într-un limbaj accesibil tuturor rolul şi modul de funcţionare al instituţiilor din cadrul administraţiei publice centrale. În susţinerea ghidului, va fi lansată, în zilele următoare, platforma online info.gov.ro şi va fi demarată o campanie de promovare pe reţelele de social media, un demers care are scopul să facă mai accesibile cetăţenilor mecanismele de funcţionare a aparatului guvernamental", se arată în comunicat. 

Un alt proiect realizat de interni este "o aplicaţie web internă 'aviz.gov.ro' " prin care se propune un sistem de semnalizare a avizelor în timp real. 

"Aviz.gov.ro este o aplicaţie web internă, care semnalizează, în timp real, avizele pe care le au proiectele de acte normative elaborate de ministere şi care urmează să fie introduse spre adoptare în şedinţa Guvernului. Instituţiile din administraţia centrală se pot conecta la această platformă internă şi pot avea disponibile atât proiectele de acte normative supuse avizării, cât şi variantele lor propuse iniţial. Pentru a gestiona într-un mod eficient fluxul de date, aplicaţia foloseşte doar titlul proiectului de act normativ. Interfaţa este una simplă şi uşor de folosit, deoarece nu sunt necesare semnături electronice sau încărcări de documente. Acest sistem reprezintă o evidenţă în timp real a proiectelor de acte normative, o hartă virtuală a legislaţiei în curs de avizare", se arată în comunicat. 

De asemenea, un proiect realizat tot în zona de IT de tinerii din programul de Internship este "catalogul paginilor de Internet din administraţia publică". 

"Este o platformă de centralizare a paginilor web din administraţia publică. Prin doar trei etape, această aplicaţie colectează informaţii şi oferă statistici despre performanţele SEO ale acestor pagini web. (…) Proiectul are scopul să ofere cetăţenilor o imagine de ansamblu asupra informaţiilor prezentate de către administraţia publică în spaţiul web, iar organizaţiile non-guvernamentale să primească date deschise privind instituţiile înscrise. De asemenea, instituţiile vor primi feedback pentru performanţele SEO ale acestor pagini", potrivit sursei citate. 

Programul oficial de Internship al Guvernului României, ediţia a V-a s-a derulat în perioada 17 iulie – 18 septembrie 2017 şi a oferit unui număr de 100 de tineri oportunitatea de familiarizare cu metodele de lucru ale administraţiei publice centrale.