După ce a fost programată iniţial pentru luni, dezbaterea şi votul asupra moţiunii simple „Justiţia – victimă sigură în mâinile lui Toader”, depusă de grupurile parlamentare USR şi PNL, au fost amânate pentru miercuri, de la 10:30.

Moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei ar urma să fie discutată miercuri de la ora 14:00, potrivit programului Senatului. Ora moţiunii a trebuit să fie modificată, deoarece Tudorel Toader, care trebuie să-şi prezinte punctul de vedere faţă de moţiune, are programate de la ora 9:00 interviurile cu candidaţii pentru funcţia de procuror general.

Cu toate acestea, conform news.ro, ar exista persoane care spun că discutarea moţiunii va fi din nou amanată, din cauza lipsei de cvorum. Tensiunile din coaliţia de guvernare PSD-ALDE sunt tot mai mari în ultima perioadă, Toader primind ameninţări chiar de la Dragnea.

„Cred că domnul Toader ne-a păcălit, nu ştiu dacă o fi singur sau au fost doi”, consideră Dragnea. De asemenea, Toader a avut marţi şi o discuţie cu premierul Viorica Dăncilă, însă a spus că nu a fost abordată tema demisiei.

Grupurile parlamentare ale PNL şi USR din Senat au depus recent moţiunea simplă intitulată ”Justiţia – victimă sigură în mâinile lui Toader”.

Semnatarii cer ministrului Justiţiei să renunţe la ”modificările nocive” aduse legislaţiei penale şi la schimbările care contravin statului de drept. În plus, i se cere lui Tudorel Toader să nu mai considere recomandările instituţiilor internaţionale de profil ca fiind documente politice. ”Titlul este cât se poate de sugestiv, arată starea de fapt a lucrurilor din sistemul judiciar”, a declarat senatorul liberal Alina Gorghiu, adăugând că prin acest demers se urmăreşte transmiterea unui mesaj ”prin care domnul Toader să fie obligat să facă pasul în afara acestui minister”.

”Am reuşit să strângem semnături pentru moţiunea simplă pe Justiţie intitulată «Justiţia, victimă sigură în mâinile lui Toader». Este o moţiune pe care grupul PNL şi colegii de la USR o depunem astăzi în Senatul României. Titlul este cât se poate de sugestiv, arată starea de fapt a lucrurilor din sistemul judiciar. Justiţia chiar este în realitate o victimă sigură în mâinile lui Toader, dacă această situaţie se va conserva la Ministerul Justiţiei. Pe de altă parte, vorbim de o Românie care este victimă sigură în mâinile Guvernului PSD-ALDE şi în mâinile domnului Dragnea. De aceea, speranţa noastră este că prin moţiunea simplă vom reuşi să dăm un mesaj ferm prin care domnul Toader să fie obligat să facă pasul în afara acestui minister”, a spus Alina Gorghiu.

Semnatarii moţiunii îi cer ministrului Justiţiei să renunţe la ”modificările nocive aduse legislaţiei penale”, sa renunţe la modificările legislative din domeniul judiciar care contravin principiilor unui stat de drept, să susţină demersul de desfiinţare a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, dar şi să înceteze să mai considere recomandările instituţiilor internaţionale de profil ca fiind documente politice.

”Nu ignoraţi ajutorul profesionist dintr-un orgoliu copilăresc sau pentru că aşa a fost angajamentul pe care vi l-aţi luat faţă de structura centrală a PSD. Recunoaşteţi că îngrijorările experţilor independenţi în drept constituţional din Comisia de la Veneţia, ale membrilor Comisiei Europene care întocmesc Raportul MCV sau ale Grupului GRECO legate de parcursul justiţiei din România sunt justificate. Faptele şi deciziile guvernanţilor vorbesc de la sine, revoltele românilor pentru o justiţie independentă au devenit de notoritate în spaţiul extern, iar pe agenda CEDO se regăsesc cauze în care procurori de rang înalt contestă modul în care au revocaţi din funcţie. Să renunţaţi la logica păcătoasă de a pune egal între România şi PSD-ALDE. Să nu vă transformaţi în „avocatul diavolului” susţinând, completând şi pledând abuzurile puterii în domeniul legilor justiţiei, pentru că nu aceasta este misiunea dumneavoastră la Ministerul Justiţiei. Şi singura variantă care vă rămâne pentru a nu arunca în derizoiru ceea ce aţi realizat până la data de 23 februarie 2017, când aţi devenit pentru prima dată ministru, este demisia de urgenţă. Nu mai aşteptaţi să fiţi demis în urma acestei moţiuni! Este un capăt de drum pe care nu vi-l dorim, dar pe care l-aţi cerut cu insistenţă prin răul făcut sistemului judiciar din România în ultimii doi ani. Nu vă dorim să se adeverească şi pentru domnia voastră zicala „fiecare pasăre pe limba ei piere””, au explicat semnatarii moţiunii.