Tudorel Toader s-a întâlnit joi dimineață cu Viorica Dăncilă pentru a vorbi despre demisia ministrului după ce CEx al PSD i-a retras sprijinul politic.

”Am avut relații foarte bune cu fiecare dintre cei trei premieri din Guvernele cărora am făcut parte, și cu dl Grindeanu, și cu dl Tudose, și cu doamna Dăncilă, foarte bune relații. Vă asigur că și după încetarea ministeriatului, relațiile dintre mine și domnia sa vor fi neafectate.”, a comentat Tudorel Toader.

El a spus că s-a dus la Dăncilă pentru a analiza variantele de încetare a mandatului. “Mi-a confirmat că după ce am făcut anunțul a dat drumul la adrese către președintele republicii. Discuția care a existat a fost corectă. A evocat ceea ce vă spuneam, nevoia de asigurării a continuității activității la minister. Eu v-am spus de foarte multe ori că nu pot închide biroul, am auzit că mă remaniază și plec și până când va veni noul ministru, cine girează, cine coordonează?”, a subliniat ministrul Justiției.

Concluzia la care a ajuns Tudorel Toader a fost una cutremurătoare pentru Liviu Dragnea. “Voi rămâne la minister până când în Monitorul Oficial va apărea numele, prenumele noului ministru, îl voi aștepta, voi preda pe bază de proces verbal, îi voi preda sigiliul și, ca să fiu sugestiv, repet: și la gară, adică la Iași”, a spus el.

Tudorel Toader a explicat că sunt două proceduri: a solicitării de revocare și a demisiei. “Premierul e cel care face și desface Guvernul, Guvernul e condus de primul ministru care are cuvânt decisiv. Punctul final e cel în care se publică în Monitorul Oficial numele și prenumele ministrului. Acolo se ajunge prin cererea de revocare sau prin demisie. Întrebarea e cum se ajunge mai repede, mai sigur. (…) Am luat act de decizia doamnei premier de a trimite la Cotroceni solicitarea de revocare din funcția de ministru. Problema demisiei: doamna premier mi-a cerut să iau în calcul să mă gândesc și la varianta demisiei, sigur că e mai sigură, spre deosebire de revocare, când președintele poate să spună că mă mai gândesc, mă mai uit la mapa profesională, mai evaluez și vă dau răspunsul de îndată. (…) Doamna prim-ministru, după lege, nu poate să ceară demisia, e o decizie personală, voința dânsei am văzut-o prin a pune capăt interimatului, am asigurat-o că astăzi voi reflecta și până la sfârșitul programului îi voi da răspunsul, dacă-i trimit cu nume și prenume demisia sau continuăm prin procedura de revocare” a anunțat ministrul.

 

.