Tsipras a respins, de asemenea, "mitul" potrivit căruia contribuabilii germani plătesc pensiile şi salariile grecilor. El a subliniat că grecii, contrar opiniei larg răspândite în Germania, lucrează mai mult decât germanii. 

'Insistenţa oarbă privind reducerea pensiilor într-o ţară cu o rată a şomajului de 25% şi unde jumătate dintre tineri sunt şomeri nu va face decât să provoace o înrăutăţire a situaţiei sociale deja dramatice", a explicat premierul Tsipras, în articolul de opinie din ziarul german. 

El a subliniat faptul că pensiile sunt singura sursă de venit pentru nenumărate familii din Grecia. Premierul grec a respins miercuri, într-un discurs la Atena, tăierile de pensii cerute de creditori pentru a debloca un ajutor financiar. 

Cheltuielile statului pentru pensii şi beneficii sociale au fost reduse cu 50% între 2010 şi 2014. "Asta face ca reduceri suplimentare în acest domeniu sensibil să fie imposibile ", a apreciat premierul grec. 

Tsipras a contestat, de asemenea, percepţiile în rândul germanilor, din care o majoritate vor ca Grecia să părăsească zona euro, în legătură cu cine plăteşte salariile şi pensiile grecilor: 'Oricine pretinde că cei care plătesc pentru salariile şi pensiile grecilor sunt contribuabili germani minte", a subliniat premierul elen. 

'Nu neg faptul că sunt probleme. Dar vă vorbesc astfel pentru a arăta de ce 'reducerile ofensive' din ultimii ani nu au dus nicăieri ", a spus el. 

Guvernul de stânga condus de Tsipras s-a confruntat cu avertismente puternice că riscă să fie forţat să iasă din zona euro şi să rămână fără sprijin dacă nu reuşeşte să ajungă la un acord de 'ajutor în schimbul reformelor' cu creditorii. 

Speranţele de a ajunge la un acord joi, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor europeni de finanţe, odată văzută ca o ultimă şansă pentru o înţelegere, par din ce în ce mai reduse. 

Atena trebuie să găsească o cale de ieşire din impas până la sfârşitul lunii iunie, atunci când va trebui să ramburseze 1,6 miliarde de euro (1,8 miliarde de dolari) către Fondul Monetar Internaţional (FMI), existând riscul unei intrări în incapacitate de plată şi al ieşirii din zona euro. 

Ministrul de finanţe Wolfgang Schauble a menţinut linia dură împotriva Greciei, declarând pentru ziarul Bild că problema este dacă "Grecia îşi îndeplineşte angajamentele din programul existent." 

Schauble a subliniat că FMI trebuie să continue să participe la programul de salvare pentru Grecia. "Fără contribuţia sa importantă, programul nu funcţionează", a conchis el.

AGERPRES


Te-ar putea interesa și: