O reuniune miercuri a miniştrilor de finanţe din zona euro s-a derulat potrivit unui "scenariu de intimidare" asupra riscurilor de "faliment" dacă Atena "nu acceptă propunerea" partenerilor săi, a denunţat Tsipras.

"Nu am semnat şi nu a avut loc nicio catastrofă", a adăugat el, într-o conferinţă de presă la sfârşitul summitului european de la Bruxelles.

Potrivit lui Tsipras, "singurul obiectiv" al discuţiilor şi următoarei şedinţe a Eurogrupului de luni va fi "tranziţia" între programul actual, denumit memorandum, ce expiră la 28 februarie, şi "noul program grec".

El a adăugat: "Uitaţi memorandumul, el nu mai există. Şi nici troica", însărcinată să supravegheze punerea în aplicare a reformelor drastice impuse de creditorii ţării UE, BCE şi FMI în schimbul unui program de împrumuturi de 240 miliarde de euro.

Grecia şi ţările din zona euro şi-au reluat contactele joi după o reuniune furtunoasă cu o zi înainte şi au decis să înceapă o activitate tehnică începând de vineri la Bruxelles pentru a facilita reuniunea programată luni, aminteşte AFP.

"Dacă există un acord tehnic, înseamnă că există un acord politic", a estimat Tsipras. "Întreaga discuţie şi evoluţia de astăzi semnalează o dispoziţie pentru un acord politic", a insistat el.

"S-a dovedit că nimeni nu vrea să creeze condiţii de ruptură", în beneficiul coeziunii zonei euro, a salutat el.