Mesajul Angelei Merkel potrivit căruia trimiterea de arme occidentale la Kiev contribuie la escaladarea conflictului este probabil ideea principală a întâlnirii cu președintele Barack Obama.

Cei care critică politică externă prudentă a lui Obama cer deja măsuri decisive din partea SUA pentru a ajuta Kievului în lupta cu separatiștii din estul Ucrainei, chiar dacă acest lucru duce la un impas în negocierile cu președintele rus Vladimir Putin.

Nouă militari ucraineni au fost uciși în ultimele 24 de ore și șapte civili au murit, au anunţat autorităţile de la Kiev luni, iar lupte deosebit de intens se desfăşoară în jurul orașului Debaltseve, un important nod de cale ferată și o intersecţie de drumuri importantă situată la nord-est de orașul Donețk.

Prezentă la o conferință de securitate desfăşurată la München peste week-end, Merkel a declarat că incert dacă negocierile ar conduce la o înțelegere cu Putin, dar a susținut că toate oportunitățile pentru o soluție diplomatică sunt duse până la capăt.

Merkel, care împreună cu președintele francez Francois Hollande se întâlnesc miercuri cu Vladimir Putin, a fost criticată de politicii externe din Congresul controlat de Republicani, care doresc trimiterea de arme defensive armatei Ucrainei.