Dezbaterea nu s-a încheiat cu o concluzie unanimă, dar propunerea ar fi în continuare în discuție, a declarat, sub acoperirea anonimatului, un oficial citat de The Washington Post, citat de Digi24 Un astfel de demers ar avea consecințe profunde asupra relațiilor cu celelalte puteri nucleare și ar anula un moratoriu valabil de decenii asupra exploziilor nucleare.

Ipoteza a fost luată în discuție la o ședință a unor oficiali cu rang înalt din principalele agenții de securitate națională, unde s-a spus că Rusia și China ar face teste cu arme nucleare de putere mică, o acuzație care nu a fost dovedită în mod public și pe care ambele țări o neagă.

The Washington Post are trei surse pentru această informație: un oficial cu rang înalt din administrația Trump și doi foșți oficiali la curent cu discuțiile.

Dacă Moscovei și Beijingului li s-ar demonstra că SUA pot „face rapid teste” nucleare, acesta ar putea fi un bun punct de plecare pentru negocierile – ajunse acum într-un blocaj – prin care Washingtonul caută să ajungă la un acord trilateral pentru a reglementa arsenalele celor mai mari puteri nucleare, a declarat un oficial cu rang înalt din administrație, citat de Washington Post sub acoperirea anonimatului.

Discuțiile au fost destul de aprinse, au declarat sursele citate de The Washington Post. S-au opus în special reprezentanții Administrației Naționale pentru Securitate Nucleară. Potrivit unei surse, nu s-a ajuns la nicio concluzie și propunerea este „încă în dezbatere”. O altă sursă a spus însă că în cele din urmă s-a luat decizia să fie luate alte măsuri pentru a răspunde amenințărilor reprezentate de China și Rusia și să se evite reluarea testelor nucleare.

The Washington Post a cerut un punct de vedere de la Consiliul Național de Securitate și de la Administrația Națională pentru Securitate Nucleară, dar cele două instituții au refuzat să comenteze.