Planul de buget al lui Trump – privit de Congres ca o simplă recomandare – va atrage probabil critici din partea celor care se tem ca republicanii să nu încurajeze deficitul. De altfel, bugetele prezidenţiale sunt adesea ignorate de Congresul SUA, care controlează „baierile pungii” federale, notează Reuters. Propunerea pentru anul fiscal 2019 cuprinde 200 de miliarde de dolari pentru infrastructură şi alte 23 de miliarde pentru securitatea graniţelor şi controlul imigraţiei.

Planul lui Trump include două elemente cheie: 18 miliarde de dolari pe o perioadă de doi ani pentru zidul de la graniţa cu Mexicul, o veche promisiune a preşedintelui, şi 200 de miliarde de dolari din fondurile federale pentru atragerea de investiţii totale de 1,5 mii de miliarde în următorii 10 ani în parteneriate public-privat.

Preşedintele SUA Donald Trump a promis „cea mai mare şi curajoasă investiţie în infrastructră din istoria americană”, anunţând planurile ca parte a noului său buget. El a afirmat că doreşte să creeze mii de locuri de muncă pentru construirea de drumuri, porturi şi aeroporturi. Secretara de presă a Casei Albe, Sarah Sanders, a subliniat detaliile propunerii. „Noi investiţii vor fi făcute în America rurală, care a fost lăsată în urmă pentru prea mult timp. Aşa cum preşedintele a afirmat de multe ori, vom construi drumuri noi şi strălucitoare, poduri, căi ferate, autostrăzi şi canale pe toată suprafaţa ţării noastre”

Alte 716 miliarde de dolari sunt consacrate în proiectul dezvăluit luni de administraţie programelor militare şi întreţinerii arsenalului nuclear al SUA. Într-un semnal că administraţia Trump susţine disciplina fiscală, planul recomandă şi reduceri ale cheltuielilor nemilitare menite să scadă deficitul federal cu 3000 de miliarde, în 10 ani.
Sursa: Agerpres, RADOR