"Germania datorează sume imense de bani NATO & Statele Unite trebuie să fie plătite pentru apărarea puternică şi foarte costisitoare pe care o oferă Germaniei!", a scris Trump pe contul său, la o zi după întâlnirea pe care a avut-o la Casa Albă cu cancelarul german Angela Merkel. 

Agenţia de presă germană DPA aminteşte că, la conferinţa de presă comună cu Merkel, Trump a declarat că este "foarte nedrept pentru Statele Unite" că aliaţii europeni profită de pe urma sumelor pe care SUA le alocă apărării. "Aceste ţări trebuie să plătească ceea ce datorează", a declarat el vineri, mulţumindu-i totodată cancelarului Merkel pentru angajamentul Germaniei de a-şi spori contribuţia la bugetul NATO alocând 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare. 

Într-un alt mesaj postat pe Twitter, Trump s-a referit şi la întrevederea pe care a avut-o cu cancelarul Merkel. "În pofida a ceea ce aţi auzit din ŞTIRILE FALSE, am avut o întrevedere GROZAVĂ cu cancelarul german Angela Merkel", a mai scris el.

Primul buget propus de administraţia preşedintelui Donald Trump de la instalarea sa la Casa Albă, care prevede creşteri substanţiale pentru apărare şi scăderi drastice pentru diplomaţie, ajutor internaţional şi climă, nu are mari şanse să fie adoptat în forma sa actuală de Congres, dar îi dă ocazia noului preşedinte american să-şi expună în cifre viziunea asupra SUA şi asupra lumii, comentează AFP.

Creşterea prevăzută pentru bugetul apărării, de 54 de miliarde de dolari (aproape 10%), şi cheltuielile cu securizarea frontierei cu Mexicul ar urma să fie compensate în parte de o reducere spectaculoasă (de 28%) a fondurilor pentru Departamentul de stat, responsabil cu diplomaţiei primei puteri mondiale. 

"În aceste vremuri periculoase, bugetul securităţii naţionale este un mesaj adresat lumii, un mesaj privind forţa şi hotărârea Americii", a punctat Donald Trump în introducerea documentului de circa 60 de pagini, făcut public joi în zori. 

AGERPRES