Donald Trump s-a declarat „cel ales” pentru a purta războiul comercial cu China în cadrul unei conferințe de presă. De asemenea liderul de la Washington a atacat în aceeași conferință pe liderul danez, evreii democrați și presa.

„Acesta nu este războiul meu comercial, este un război comercial care ar fi trebuit să aibă loc cu mult timp înainte. Cineva trebuia să o facă”, a declarat Donald Trump, în faţa Casei Albe.

Trump a ținut să-i critice pe precedesoriio săi, care în opinia sa au ignorat practicile comerciale incorecte ale Chinei.

Președintele american a spus privind în sus, către cer: „Eu sunt cel ales. Cineva trebuia să o facă, aşa că atac China. Atac China în privinţa comerţului şi ştiţi ceva? Câştigăm. Am fost pus aici de oameni. Am fost pus aici de oameni să fac o treabă grozavă. Şi asta fac”.

De asemenea, Donald Trump a punctat faptul că „niciun preşedinte” al SUA nu a făcut la fel de mult ca el pentru Israel, fiind întrebat în legătură cu declaraţiile sale privind „marea neloialitate” a unor alegători evrei americani care au votat pentru democraţi şi care au fost considerate de unii ca fiind antisemite, relatează AFP.

„Sunt responsabil de lucruri formidabile pentru Israel”, a răspuns preşedintele republican unui jurnalist care l-a întrebat despre comentariile sale privind „neloialitatea” unor alegători evrei americani şi care a precizat în întrebarea sa că acest termen aminteşte de un „cunoscut clişeu antisemit”.

Fără a răspunde acuzaţiilor de antisemitism, Donald Trump a insistat: ”Niciun preşedinte nu se apropie să fi făcut atât cât am făcut eu” pentru Israel.

Citând în special recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului precum şi a suveranităţii israeliene asupra părţii Golanului sirian anexate de Israel în 1981, miliardarul american i-a acuzat din nou pe unii parlamentari – între care Rashida Tlaib – că sunt ”antisemiţi”.

”Ei sunt anti-Israel”, a adăugat el în timpul unei întâlniri cu presa în grădinile de la Casa Albă.

„În opinia mea, dacă votaţi pentru un democrat, sunteţi neloiali faţă de poporul evreu şi foarte neloiali faţă de Israel”, a reiterat el. ”Democraţii s-au îndepărtat cu adevărat de Israel. Nu pot înţelege cum pot face asta”, a menţionat Trump.

Primele sale declaraţii făcute marţi seara cu privire la ”marea neloialitate” a alegătorilor evrei care votează pentru democraţi i-au adus o serie de critici din partea unor asociaţii de luptă împotriva antisemitismului şi a parlamentarilor democraţi.

Potrivit acestora, declaraţiile făcute de Trump amintesc de stereotipul despre presupusa ”dublă fidelitate” a evreilor, care nu ar fi ”loiali” ţării în care trăiesc. Candidatul la Casa Albă şi senatorul Bernie Sanders a scris pe Twitter: ”Sunt mândru că sunt evreu şi nu am nicio grijă cu privire la faptul de a vota pentru democraţi”.

În calitate de preşedinte, Donald Trump a adoptat o poziţie hotărâtă pro-israeliană, tăind asistenţa financiară pentru palestinieni şi mutând ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Funcţii importante din Partidul Democrat sunt deţinute de evrei proeminenţi. Sondajele de opinie au arătat că aproximativ 70% dintre evreii din SUA au votat cu democrata Hillary Clinton, contracandidata republicanului Donald Trump, la alegerile prezidenţiale din 2016, notează dpa.