Administrația Trump este așteptată să anunțe în curând că intenționează să părăsească tratatul „Open Skies”, spune un oficial american pentru CNN, o acțiune care a atras deja critici vehemente din partea democraților din Congres.

Decizia de a părăsi tratatul – semnat în 1992 și intrat în vigoare în 2002, permite celor 34 de state membre să efectueze zboruri de supraveghere pe teritoriile celorlalți membri – ar putea afecta capacitatea militarilor americani de a efectua supraveghere aeriană în Rusiei și a altor țări membre. Tratatul ajuta la verificarea acordurilor de control al armelor, conform unei agenții din cadrul Departamentului Apărării SUA.

Analiștii se tem că această mișcare vor provoca o nouă cursă periculoasă de înarmare cu Moscova. CNN a raportat că armata americană urmează să testeze o nouă rachetă de croazieră non-nucleară lansată mobil, dezvoltată special pentru a contesta poziția Rusiei în Europa.

România face parte din acest acord, spațiul nostru aerian fiind survolat în mod regulat de avioane rusești care verifică desfăşurarea unor posibile noi echipamente sau baze militare. În același timp, țara noastră a participat în trecut la misiuni de fotografierea a bazelor militare rusești.