Ţările europene subestimează în permanenţă amploarea problemelor lor bugetare, nefăcând niciodată destul în acest sens, a apreciat, luni, preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, transmite AFP.

‘Impresia mea este că, în domeniul controlului politicilor bugetare, politici bugetare solide, nu facem niciodată tot ce este posibil’, a declarat Trichet la Bruxelles, în faţa deputaţilor europeni.

‘Este o subestimare permanentă a ceea ce este necesar în acest domeniu, mai ales în cadrul zonei euro’, a adăugat Trichet, care consideră că ţările europene subestimează amploarea problemelor lor şi a drumului de parcurs pentru redresarea finanţelor publice.

Însă acum, după criza datoriilor care a afectat zona euro în primăvară, ‘toată lumea ştie că este important’ să se acţioneze respectând criteriile europene privind datoria şi deficitul public, a adăugat Trichet, care s-a pronunţat pentru instaurarea unor mecanisme stricte de prevenire şi sancţionare a derapajelor.

El a insistat asupra necesităţii ca guvernele europene să respecte atât limitele de deficit, cât şi cele ale datoriilor publice. ‘Criteriul datoriilor a fost ocolit prea mult’ în trecut, însă ‘trebuie să mizăm pe amândouă’, a apreciat el. ‘Este important să redresăm situaţia’, a adăugat el.

Pactul de Stabilitate prevede, teoretic, penalizări pentru ţările din zona euro ce depăşesc pragul limită de trei la sută din PIB pentru deficitul de stat anual. Însă, acest instrument nu a fost niciodată utilizat până acum, în pofida numeroaselor încălcări ale Pactului.

De asemenea, preşedintele BCE s-a arătat rezervat vizavi de taxa pe tranzacţiile financiare, aşa cum este ea dorită de Franţa şi Germania, apreciind că această taxă ‘nu este de dorit’.

‘Conform analizei noastre, (taxa) nu este de dorit, din motive economice şi financiare, şi din motive tehnice, ar exista imense dificultăţi pentru a o pune în aplicare’, a declarat Trichet. ‘Dacă ar exista o iniţiativă’ în acest sens în Europa, aşa cum doreşte Germania în special, ‘aceasta ar putea pur şi simplu să deplaseze tranzacţiile financiare spre alte regiuni’, a adăugat el. ‘Înţeleg că ideea ar putea fi seducătoare’, însă ‘este de datoria noastră să semnalăm dificultăţile majore acolo unde le observăm’, a mai apreciat Trichet.

Franţa şi Germania încearcă de mai multe luni să-şi atragă partenerii vizavi de ideea unei taxe pe tranzacţiile financiare, însă la summitul miniştrilor europeni de Finanţe, care a avut loc la începutul lunii la Bruxelles, Marea Britanie şi Suedia s-au opus acestei idei. În cadrul G20, unde a fost prezentată iniţial, ideea a făcut obiectul criticilor, mai ales din partea Canadei.

SURSA: Agerpres