Incendiile care au devastat împrejurimile Atenei au provocat moartea a 74 de persoane, a anunţat marţi purtătoarea de cuvânt a pompierilor, Stavroula Maliri, revizuind în creştere precedentul bilanţ de 60 de morţi. 

Acest bilanţ nu este definitiv, în jur de o sută de pompieri continuând să caute eventuale victime în zona balneară de pe coasta de est a Atticii, înăbuşită de flăcări luni seara, a precizat ea. 

„Am numărat 60 de morţi”, a declarat anterior Myron Tsagarakis, consilier municipal în Rafina, în timp ce guvernul continuă să vorbească de 50 de morţi confirmaţi. Aceste incendii sunt cele mai periculoase de la cele soldate cu moartea a 77 de persoane 2007. Tsagarakis crede că acest bilanţ va creşte odată cu descoperirea persoanelor rămase blocate în case – la care nu s-a ajuns încă în totalitate, informează Agerpres. 

O mamă poloneză şi fiul ei figurează printre morţi, potrivit oficialităţilor de la Varşovia, care nu au oferit mai multe detalii. 

În staţiunea litorală Mati, situată la patruzeci kilometri est de Atena, 26 de persoane au fost descoperite carbonizate, încolăcite unele în altele, „într-o ultimă încercare de a proteja”, a declarat unul dintre salvatori, Vassilis Andriopoulos. 

Locuitorii au continuat să raporteze persoane dispărute, în special la cele trei centre ale Crucii Roşii deschise în zonă, a declarat Georgia Trisbioti, purtătoare de cuvânt a organizaţiei. 

„Oamenii sunt şocaţi, pierduţi, unii au pierdut totul, copii, părinţi, case”, a povestit ea. 

Responsabilii şi rezidenţii au descris un potop de flăcări, care s-a abătut după-amiază asupra zonei estice a capitalei, prinzând victimele în case, în maşini sau la câţiva metri de plajele la care încercau să ajungă. 

La Mati, violenţa vânturilor, cu rafale despre peste 100 kilometri/oră, a „provocat o propagare fulger a flăcărilor în ţesătura urbană”, a indicat purtătoarea de cuvânt a pompierilor, Stavroula Maliri. 

„Mati nu mai există”, a spus primarul din Rafina, Evangélos Bournous, numărând „peste o mie de clădiri deteriorate şi 300 de maşini” ale căror carcase încă fumegau. 

De asemenea, guvernul a raportat 172 răniţi, inclusiv 16 copii şi 11 adulţi aflaţi în stare gravă. 

Supravieţuitorii au petrecut ore întregi, sufocându-se din cauza norilor de cenuşă, la marginea apei, aşteptând venirea ajutoarelor.