Cele mai mari randamente sunt raportate de fondurile cu grad de risc ridicat, care recuperează, astfel, o parte din scăderea înregistrată în 2008.

Cele mai multe fonduri de investiţii în care sunt plasaţi banii asiguraţilor cu poliţe unit-linked au obţinut randamente pozitive în acest an. Din aproximativ 60 de programe de investiţii ataşate poliţelor cu acumulare de capital vândute pe piaţa autohtonă, numai 15 afişau, la mijlocul lunii august, valori ale unităţilor de fond (unit-urilor) sub nivelul înregistrat în ultima zi din 2009.

Cel mai mare câştig a fost raportat de programul Dolar-Plus al Allianz-Țiriac. În pofida denumirii, acest fond de investiţii este denominat în euro. La sfârşitul lunii iulie, fondul avea peste 99% din plasamente în obligaţiuni, majoritatea fiind emise pe piaţa americană. Obligaţiunile guvernamentale ale SUA reprezentau aproape 6% din portofoliul fondului. Plasamente importante erau realizate în bonduri emise de Citibank, JP Morgan sau Ford Motor.

La polul opus se află programele de investiţii Imobilis, în care sunt plasaţi banii asiguraţilor Aviva, denominate în euro şi în dolari. Fondul în dolari a raportat o scădere cu aproape 22% a unităţii de fond, iar cel denominat în euro, o scădere cu 12,5%. Aceste programe investesc banii asiguraţilor în Europa în domeniul imobiliar, care a fost afectat de criză.

De la minus la plus

Randamentele afişate de programele de investiţii într-o perioadă scurtă de timp nu sunt însă relevante. Performanţa aferentă unei perioade mai lungi de timp poate fi total diferită de cea aferentă câtorva luni. De exemplu, programul Dolar-Plus de la Allianz afişa, la sfârşitul lui iulie a.c., un randament de -2,6% faţă de august 2001, data lansării.

De asemenea, fondul în lei care a obţinut cel mai mare câştig în acest an, Mixt 75 de la ING Asigurări de Viaţă, are un randament de -9,9% comparativ cu data lansării. Acest fond are grad de risc ridicat şi plasează cel puţin 50% din fonduri în acţiuni.

Fondurile cu grad de risc ridicat au înregistrat scăderi drastice în 2008, iar în 2009 şi în acest an recuperează o parte din pierderile raportate atunci. În 2008, au raportat câştiguri numai fondurile cu grad de risc scăzut, care investesc în instrumente cu venit fix. În cazul poliţelor unit-linked, riscul investiţional este al asiguraţilor.

Răscumpărările, în scădere

Performanţele negative ale fondurilor în care sunt plasaţi banii asiguraţilor au adus un val de rezilieri anul trecut: 60 de milioane de euro au retras clienţii cu poliţe unit-linked de la asigurători. Suma reprezintă răscumpărările parţiale şi integrale ale asigurărilor de viaţă.

În primul trimestru al acestui an, sumele retrase de clienţii cu poliţe unit-linked echivalează cu aproape 13 milioane de euro, în scădere cu 29% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009. Şi asigurătorii susţin că rezilierile pe segmentul unit-linked s-au domolit. Însă, răscumpărarea poliţelor înainte de maturitate este extrem de păguboasă pentru clienţi, deoarece valoarea de răscumpărare a unităţilor de fond ajunge la 100% abia la sfârşitul contractului. Cei care reziliază poliţa în primii doi ani contractuali nu primesc niciun leu.

226-56126-capital_23.jpg