Programul Rabla pentru maşini intră în aplicare de la 20 februarie. Pot beneficia de program atât persoanele fizice, cât şi cele juridice. Din 20 martie demarează şi Rabla pentru tractoare.

Posesorii unor autoturisme vechi vor putea să apeleze la noul Program Rabla, ei beneficiind de cupoane valorice de 3.800 lei  pentru fiecare maşină veche cedată.

„Am schimbat sistemul, acum se vor acorda tichete valorice de 3.800 lei, iar o persoană se poate prezenta cu mai multe cupoane pentru a cumpăra o maşină. Persoanele fizice vor putea folosi trei cupoane pentru a achiziţiona o maşină nouă. În plus, tichete valorice pot fi cedate altor persoane, dacă posesorul nu are bani de cumpărarea unei noi maşini. În cazul persoanelor juridice, a fost stabilită limita superioară de 200.000 euro, astfel încât până la această valoare putând preda maşini într-un an”, a spus ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

El a arătat că acest program va fi aplicabil începând cu 20 februarie. „Aceasta înseamnă că de la această dată cei care doresc să schimbe o maşină veche cu una nouă se poate adresa REMAT, existând deja un Protocol semnat de noi cu REMAT în acest sens”, a precizat Borbely.

Rabla pentru tractoare intră în aplicare la 20 martie

În privinţa tractoarelor, pentru că se mai poartă încă discuţii cu producătorii, programul va intra în vigoare cel mai probabil pe 20 martie. „În acest caz nu se vor acorda tichete valorice, ci bani până la 17.000 lei, dar nu mai mult de 50% din valoarea noului tractor”, a spus Borbely.

Pentru a putea intra în vigoare acest program, Guvernul a aprobat bugetul Administraţiei Fondului de Mediu, care este în valoare de 1,8 miliarde lei. Acesta are în vedere finanţarea programului Rabla, dar şi a celui vizând energile regenerabile – Casa Verde sau  împăduririle.