Cele trei nave au intrat la ora locală 10.00 (01.00 GMT) în apele teritoriale care înconjoară insulele Senkaku, controlate de Japonia, dar revendicate de Beijing sub numele de Diaoyu, a precizat paza de coastă japoneză, potrivit sursei citate.

Fiecare incursiune maritimă chineză în această zonă, ultima având loc la 2 februarie, nu face decât să crească tensiunile în regiune şi temerile unui incident armat între chinezi şi japonezi, o ipoteză care îngrijorează vizibil administraţia SUA, principalul aliat la Japoniei de care este legat printr-un tratat de apărare, notează agenţia citată.

De peste un an, relaţiile sino-japoneze se află la cel mai scăzut nivel din cauza acestui conflict teritorial din Marea Chinei de Est. În septembrie 2012, Japonia a naţionalizat trei din cele cinci insule principale ale arhipelagului aflat în dispută, declanşând o serie de manifestaţii anti-japoneze, unele violente, în mai multe oraşe din China.

Beijingul trimite periodic patrule în apele teritoriale ale acestor insule situate la 200 kilometri nord-est de Taiwan şi 400 kilometri vest de Okinawa (sudul Japoniei). La sfârşitul lunii noiembrie 2013, China a decretat 'o zonă de identificare aeriană' deasupra Mării Chinei de Est, care se suprapune cu cea a Japoniei şi, mai ales, înglobează insulele nelocuite Senkaku/Diaoyu.

Aflat, vinerea trecută, în vizită la Beijing, secretarul de stat american John Kerry a cerut din nou Chinei mai multă 'transparenţă' după tensiunile cauzate de instaurarea unilaterală de către Beijing a acestei '"zone de identificare aeriană". Agerpres

Te-ar putea interesa și: