„Până de curând zona de Vest a Bucureştiului a fost doar un vis, un deziderat, dar a ajuns să confirme din perspecitva cererii chiriaşilor. Suntem în plin proces de licitaţie pentru desemnarea antreprenorului general şi până acum am avut discuţii cu peste şase chiriaşi foarte mari care s-au arătat interesaţi de proiect“, a declarat Geo Mărgescu, CEO şi unul dintre fondatorii Forte Partners. El nu exclude posibilitatea realizării unei tranzacţii de închiriere de peste 20.000 mp, care i-ar ocupa un imobil aproape integral.

Fostul coordonator al activităţilor imobiliare locale ale grupului italian Cefin, fondatorul companiei de consultanţă imobiliară Eurisko şi fondatorul brandurilor Primola şi Nova Brasilia au decis în 2014 să îşi pună proprietăţile şi expertiza la comun, pentru a intra în liga mare a jucătorilor imobiliari. Geo Mărgescu, Ionuţ Dumitrescu şi Johny Jabra deţin acum împreună, sub cupola Forte Partners, un portofoliu de 15 proprietăţi generatoare de venituri, evaluate la circa 26 mil. euro, printre care se regăsesc clădiri de birouri şi o serie de spaţii comerciale în centrul Bucureştiului, la care se adaugă terenuri în cele mai fierbinţi zone imobiliare.

Printre primele achiziţii realizate de cei trei investitori sub noua umbrelă se numără un teren de 12.700 mp, parte din fosta fabrică de pâine Spicul din zona Orhideelor a Capitalei, cumpărat de la compania spaniolă Hercesa. Asociaţii Forte Partners au decis să construiască aici două clădiri de birouri a câte zece etaje cu o suprafaţă totală de 57.000 mp.

Construcţia primului imobil, care presupune o investiţie de 60 mil. euro, va începe în curând, iar după închirierea a 50% din acesta se vor demara şi lucrările la cel de-al doilea imobil din proiectul denumit The Bridge. Ambele imobile trebuie predate în septembrie 2017 în urma unei investiţii totale de circa 100 mil. euro, inclusiv costul terenului. Prima clădire va avea o suprafaţă închiriabilă de 36.000 mp, iar a doua circa 21.000 mp. Cu o suprafaţă medie pe etaj de 3.000 mp şi o densitate de 6,5 mp pe angajat, în acest proiect vor putea lucra aproximativ 7.000 de persoane.

Terenul fostei fabrici Spicul este împărţit în trei de Forte Partners, CA Immo şi Hercesa. CA Immo a început încă din toamna trecută construcţia a două turnuri de birouri cu acces dinspre Splaiul Independenţei, iar Hercesa şi-a rezervat lotul pentru un viitor proiect de locuinţe.

CITIŢI ŞI CA Immo a desemnat PORR Construct ca antreprenor al turnurilor de birouri din zona Orhideea

Exit rapid

Lucrările la The Bridge au început din fondurile proprii ale celor trei parteneri, care dispun de 30% din costul dezvoltării. Până la vară, investitorii spun că vor accesa un împrumut pentru definitivarea construcţiilor.

Strategia Forte Partners prevede dezvoltarea unui produs imobiliar, închirierea lui şi vânzarea într-o perioadă de 3-5 ani, însă Mărgescu nu exclude şi varianta unui „forward-purchase“

„Observ un interes sporit din partea investitorilor faţă de piaţa locală şi sunt sigur că într-o perioadă scurtă de la livrarea proiectului vom putea să îl vindem. Există interes chiar şi pentru a intra în proiecte mai devreme de finalizare“, spune Mărgescu.

Proiecte în paralel

În paralel cu proiectul The Bridge, dezvoltatorul a trecut de etajul patru la construcţia unui turn de birouri amplasat în apropiere de staţia de metrou Ştefan cel Mare.

Clădirea cu nouă etaje se dezvoltă pe un teren de 1.400 mp şi va dispune de o suprafaţă comercială de 8.400 mp. Costul de dezvoltare al acestui proiect a fost estimat la circa 10 mil. euro. Până la acest stadiu, investitorii au folosit propriile resurse financiare, iar acum au intrat într-o linie de credit deschisă la UniCredit.

Pentru acest an, Geo Mărgescu spune că se va concentra pe finalizarea clădirii din Ştefan cel Mare, programată pentru septembrie, şi pe ridicarea structurii primului imobil din The Bridge, până la iarnă. De abia din 2017 vizează demararea unui nou proiect.

Bani din vânzări

Antreprenorul Ionuţ Dumitrescu a vândut în 2008 compania Eurisko grupului american CBRE, pentru circa 35 mil. dolari. Ulterior s-a concentrat pe intermedierea vânzărilor de terenuri pentru marii retaileri internaţionali şi pe dezvoltare imobiliară. El a construit în 2009 clădirea de birouri HQ Victoriei, în suprafaţă de 9.000 mp, care în 2012 a fost vândută fondului grec de investiţii Zeus Capital pentru circa 12 mil. euro. În 2014, a cumpărat de la producătorul de bere Heineken România terenul de 2,8 hectare pe care a funcţionat până în 2005 fabrica de bere Griviţa din Bucureşti, tranzacţie evaluată la circa 15 mil. euro. Lotul a intrat în portofoliul Forte Partners şi din 2017 este prevăzută demararea lucrărilor la o primă etapă a proiectului, care are prevăzută o zonă de birouri şi una comercială în suprafaţă totală de 37.000 mp.

Un alt nume cu rezonanţă, aflat pe lista fondatorilor Forte Partners, este cel al libanezului Johny Jabra. Alături de fratele său, Jihad Jabra, şi-a început afacerile în România comercializând cafeaua Nova Brasilia, brand vândut în 2001 americanilor de la Kraft. Banii au fost investiţi în producţia de ciocolată şi biscuiţi, care cuprindea brandurile Primola şi Ulpio. În 2011, familia austriacă Meinl a cumpărat de la fraţii Jabra brandul Primola, fabrica din Berceni rămânând în continuare în proprietatea acestora. În plus, ei au mai cumpărat în 2014 o parte din activele producătorului de lactate Lactaprod din Brăila, aflat în faliment.

În paralel cu afacerile din domeniul alimentar, investitorii au intrat şi pe piaţa imobiliară, unde au dezvoltat clădirea de birouri Nova Building (6.800 mp) din zona Dimitrie Pompeiu. Imobilul a fost pus pe piaţă şi închiriat de banca Italo-Romena în 2008, iar patru ani mai târziu vândut către bancă pentru circa 15 mil. euro. Fraţii Jabra mai deţin o serie de clădiri de birouri de dimensiuni mici şi medii precum Beller Office Building (500 mp), din zona Dorobanţi, ocupată pe jumătate de Banca Românească, şi imobilul Aurel Vlaicu Office Building (2.356 mp), de pe Şoseaua Pipera, ocupat în proporţie de 87% de Whirlpool Romania. Şi proprietăţile lor au intrat acum în portofoliul Forte Partners.