România trebuie să se pregătească

Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a atras atenția asupra riscurilor majore pentru România în contextul atenționărilor din partea unor oficiali militari privind posibilitatea unui război cu Rusia.

Într-un interviu acordat postului Digi24, Odobescu a subliniat importanța sprijinirii partenerilor vulnerabili, precum:

  • Ucraina
  • Republica Moldova

Dacă aceste țări sunt sprijinite, atunci amenințările la adresa securității regionale pot fi contracarate.

În lumina avertismentelor oficiale referitoare la pregătirea pentru un posibil conflict militar, ministrul de Externe a declarat că România beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istoria sa. Cu toate acestea, spune ea, este necesar să ne pregătim continuu.

Dacă Ucraina și Republica Moldova nu ar fi sprijinite, România s-ar confrunta cu riscuri majore în următorii ani.

„Cred că ceea ce trebuie subliniat de la început este că România beneficiază la acest moment de cele mai solide garanţii de securitate din istoria sa. Este un lucru important, dar, evident, trebuie să ne pregătim în continuare (…) Este suficient să ne uităm la istorie, să analizăm puţin în urmă şi să înţelegem. (…) Ar însemna să avem efectiv Rusia la graniţă sau navele ruseşti patrulând, nu ştiu, pe Dunăre, ca să zic aşa. Deci nu cred că ne dorim acest lucru”, spune aceasta.

Retorica Rusiei nu se referă doar la Ucraina

În context, ministrul de Externe spune că o apropiere a României cu Rusia ar fi periculoasă. Acest lucru s-ar întâmpla, spune ea, dacă Ucraina și Republica Moldova i-ar ceda lui Putin.

Așadar, ministrul Odobescu spune că scenariul în care Rusia este la granița României este de nedorit. Același lucru se spune și despre scenariul în care navele rusești patrulează pe Dunăre.

În legătură cu retorica Rusiei despre sferele de influență, ministrul de externe a subliniat că aceasta nu se limitează doar la Ucraina.

Retorica rusă vizează și estul Europei. Odobescu a reiterat necesitatea de a fi vigilenți și pregătiți.

„Nu ei au început acest război. Am fost de câteva ori la Kiev, am văzut ororile, oamenii mor nevinovaţi, sunt atacuri asupra civililor, sunt atacuri asupra locuinţelor, asupra infrastructurii civile, asupra spitalelor. De ce a început acest război? Ce face Ucraina acum? Îşi apără suveranitatea, îşi apără oamenii, îşi apără teritoriul. Deci, cred că este extrem de simplu să înţelegem acest lucru. Este uman în primul rând. Şi e foarte important să continuăm să-i ajutăm. Altfel, riscurile sunt majore pentru noi şi nu ştim ce se va întâmpla în următorii ani (…)

Rusia vorbeşte foarte mult de sfere de influenţă, dar atunci când vorbeşte de sferă de influenţă, nu se referă numai la Ucraina, se referă inclusiv la estul Europei.

Şi noi întotdeauna, statele din flancul estic, am spus întotdeauna partenerilor noştri să avem grijă. Şi, din păcate, am avut dreptate”, a punctat ea.

Republica Moldova, ținta atacurilor hibride

Referindu-se la situația din Republica Moldova, Luminiţa Odobescu a menționat că aceasta a fost ținta atacurilor hibride venite din partea Rusiei.

Ministrul de Externe spune că sprijinul pentru Republica Moldova trebuie să fie continuu. Ea atrase atenția, de asemenea, asupra necesității de a consolida reziliența în regiunea Mării Negre.

„Am văzut cu toţii acţiunile de destabilizare, pentru că Moldova, curajos, a ales o altă cale. La fel de curajos, Republica Moldova a luat măsuri pentru a reduce dependenţa de Rusia şi mă refer aici – şi cu cu sprijinul nostru, cu sprijinul partenerilor europeni – la sectorul energetic. Dar trebuie să ne gândim întotdeauna în perspectivă şi să fim pregătiţi. Încă o dată, subliniez, e foarte important pentru cetăţenii noştri să înţeleagă, mai ales acum, când sărbătorim în acest an 20 de ani de apartenenţă la NATO şi ne pregătim, de asemenea, pentru un summit aniversar de 75 de ani, că avem garanţii solide de securitate, dar, pe de altă parte, împreună cu ceilalţi parteneri europeni trebuie să fim pregătiţi”, a subliniat ministrul.

Luminița Odobescu MAE
Luminita Odobescu/SURSA FOTO: Facebook, MAE

SUA, interesate de regiunea Mării Negre

La Digi 24, ministru a adus în prim-plan deciziile importante luate la summitul NATO de la Vilnius.

Aceasta a precizat că SUA au un interes crescut pentru regiunea Mării Negre. În ceea ce privește dialogul cu partenerii americani, Odobescu a menționat vizita recentă a asistentului secretarului de stat pentru afaceri europene, James O’Brien.

„Evident, trebuie să fim pregătiţi şi acesta este obiectivul autorităţilor române, dialogul nostru cu partenerii strategici. Vorbesc aici numai de Statele Unite, dar şi de Franţa. În cadrul NATO continuăm pentru a consolida măsurile luate până în prezent. Ne bucurăm şi am salutat interesul deosebit al Statelor Unite pentru regiunea Mării Negre. Lucrăm, de asemenea, şi în plan european să facem mai vizibilă Marea Neagră, de data aceasta utilizând instrumentele legate de conectivitate şi cred, aşa cum am spus, că obiectivul acesta de a consolida securitatea în regiunea Mării Negre, obiectiv prioritar, va produce în continuare efectele dorite şi acest lucru este deja vizibil”, a arătat şefa diplomaţiei.

România consolidează măsurile de apărare pe flancul estic

Luminiţa Odobescu a subliniat că sprijinul pentru partenerii din regiune, inclusiv Republica Moldova, este esențial pentru asigurarea securității și prosperității.

Ea a reiterat angajamentul României în consolidarea măsurilor de apărare pe flancul estic și în promovarea vizibilității Mării Negre în cadrul NATO și al dialogului cu partenerii americani.

„Evident, sunt chestiuni care derivă, pe de o parte, din provocările de securitate – şi le-am văzut cu toţii, inclusiv efectele directe asupra asupra noastră în cazul incidentelor cu drone pe care le-am avut”, a recunoscut Odobescu explicând de ce este nevoie ca România să lucreze împreună cu ceilalţi parteneri din regiune. „Semnalez aici acordul recent semnat de România, Bulgaria şi Turcia în materie de deminare, deci un pas important, încă o dată de a consolida rezilienţa la Marea Neagră a unui acord care este deschis participării şi aliaţilor.

Să nu uităm că avem două decizii importante care privesc state din regiunea noastră. O decizie istorică de lansare a negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, dar şi acordarea statutului de ţară candidată pentru Georgia. Deci lucrăm pe toate componentele, ca să spun aşa, pentru a asigura securitatea, pe de o altă parte, dar şi prosperitatea şi conectivitatea dintre ţările noastre”, a menţionat ea.