Marcel Ciolacu, avertisment pentru partidele politice

Premierul României, Marcel Ciolacu, a reamintit, vineri, că administrația locală nu ar trebui să aibă „o culoare politică” și că democrația implică alegeri libere, precum și dreptul fiecăruia de a alege și de a fi ales. Campaniile electorale durează de obicei 30 de zile. Cetățenii români nu ar trebui niciodată să sufere din cauza deciziilor luate de competitori.

Atât în timpul campaniei electorale, cât și înainte și după aceasta, prioritatea trebuie să fie cetățenii. Este inacceptabil ca politicienii să treacă peste „o linie roșie”, blocând investiții în scopuri electorale, spune Marcel Ciolacu.

După campania electorală există viață, comunicare și viitor, indiferent de rezultatul alegerilor. Premierul României a îndemnat la sancționarea celor care au depășit „linia roșie” și au încercat să blocheze proiectele importante.

„Administraţia nu trebuie să aibă culoare politică. Democraţia înseamnă alegeri libere, este dreptul fiecăruia de a alege şi de a fi ales. Campaniile electorale ţin de regulă 30 de zile. Cetăţenii niciodată nu trebuie să sufere în urma deciziilor luate de către competitori. (…) Şi în timpul campaniei, şi înainte şi după, prioritatea sunt cetăţenii.

Este inadmisibil, este o linie roşie pe care niciodată noi, politicienii, nu trebuie să o trecem. Este inadmisibil să iei decizii de a bloca anumite investiţii, mai ales investiţii în sănătate, în educaţie, în infrastructura mare doar pentru un interes electoral.

Acest lucru nu se face, pentru că întotdeauna după campania electorală există viaţă, şi există comunicare şi există viitor, indiferent de cel care pierde sau care câştigă. (…) Arătaţi cartonaşul roşu celor care au depăşit linia roşie şi au încercat să blocheze proiectele de suflet”, a spus, vineri, premierul Marcel Ciolacu, după semnarea de către ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei, a contractului pentru noul Spital Judeţean Neamţ.

Partidele politice, amendate cu peste 11.000 de lei

Declarația sa a fost făcută după ce partidele politice au fost amendate cu peste 11.000 de lei. Începând cu data de 10 mai 2024, de la debutul campaniei electorale, au avut loc 68 de manifestări electorale în 59 de localități din 22 de județe și din municipiul București.

De atunci și până acum, au fost înregistrate 114 incidente electorale, soldate cu 25 de sancțiuni contravenționale, incluzând 13 amenzi în valoare totală de 11.000 de lei și 12 avertismente scrise, precum și nouă infracțiuni, pentru care sunt investigați cinci suspecți.

Începând cu data de 10 mai 2024, a început oficial campania electorală pentru alegerile europarlamentare și alegerile locale, programate să aibă loc simultan pe 9 iunie 2024. Campania electorală va continua până pe 8 iunie 2024, la ora 07:00, cu excepția mediului audiovizual, unde se va încheia cu o zi mai devreme, pe 7 iunie 2024, la aceeași oră.

Competitorii electorali sunt sfătuiți să adopte un discurs echilibrat și sincer în această perioadă și să evite distorsionarea sau manipularea informațiilor. Totodată, organizarea acțiunilor de campanie electorală în unitățile militare, școli și universități în timpul desfășurării cursurilor este interzisă.