Lovitură dură pentru acești români! Riscă să nu mai primească pensia. Ce trebuie să facă pentru a evita suspendarea

Ambasada României în Spania anunță că pensionarii români care au optat ca pensia din România să le fie livrată în Spania trebuie să depună, de urgență, un document numit Certificatul de viață.

Documentul, obținut de la Casa de Pensii Teritorială din România, trebuie depus în următoarele trei luni pentru a fi evitată suspendarea plății pensiei. Este important de menționat că acest document are două parți, A și B.

Partea A va fi completată de către Casa Teritorială de Pensii din România, unde este prevăzut un termen limită de restituire a documentului de către beneficiar, notează știridiaspora.ro.

Partea B este completată de către românii nerezidenți. Completarea se face în prezența unei autorități legale de pe teritoriul statului de ședere permanentă și de a-l transmite casei teritoriale de pensii competente până la data menționată în partea A.

Cum poți intra în posesia documentului

Casele Teritoriale de Pensii trimit acest document la domiciliul beneficiarilor din străinătate. În cazul în care documentul nu a ajuns prin poștă, se poate accesa pagina Casei de Pensii și se poate apela la consulat pentru autentificare. Documentul de viaţă va fi emis în dublu exemplar şi transmis beneficiarilor atât în limba română, cât și într-o limbă de circulație internațională.

Ulterior, certificatul trebuie autentificat la oficiul consular de care aparțin cetățenii, la primăria din teritoriu sau la instituțiile acreditate din Spania, anume SEPE și INSS.

După autentificare, certificatul de viață trebuie trimis la Casa Teritorială de Pensii, prin scrisoare cu confirmare de primire sau scrisoare recomandată. Un exemplar al certificatului de viaţă va rămâne la Casa Teritorială de Pensii competentă, însoţit de confirmarea de primire sau recomandată.

Dacă acest document nu este trimis în timp util, pensionarii din Spania riscă să nu mai primească pensie. În momentul în care Casa Teritorială de Pensii va intra în posesia certificatului de viață, atunci plata pensiilor va fi reluată.