Rezultatele au fost obținute pentru tratarea unor afecțiuni precum astmului sever la copii, a cancerului pulmonar care nu poate fi operat şi a problemelor de coagulare a sângelui.

Cele trei medicamente mai au nevoie de aprobarea Comisiei Europene pentru a ajunge pe piaţa comunitară, însă aceasta este considerată o formalitate.

Companiile GlaxoSmithKline (GSK), AstraZeneca şi Bayer sunt cele care au obţinut, separat, recomandări de importanţă majoră din partea unei comisii a Agenţiei Europene a Medicamentelor pentru tratamentele destinat tratării astmului sever la copii, a cancerului pulmonar, respectiv pentru un medicament anticoagulant.

În cazul tratamentului pentru astm, vorbim despre un medicament considerat prima terapie biologică pentru tratarea astmului sever la copii. Comitetul pentru Produse Medicinale Destinate Uzului Uman (Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) a recomandat medicamentul Nucala al GSK, destinat tratării unei forme grave de astm eozinofilic la pacienţii cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani. Dacă va fi aprobat, Nucala, care conţine substanţa Mepolizumab, ar fi prima terapie biologică ţintită pentru tratarea astmului eozinofilic la pacienţii pedriatici din Europa, potrivit GSK.

Celelalte două tratamente aprobate sunt un medicament imunoterapeutic destinat tratării cancerului pulmonar la pacienții inoperabili, aflaţi în fază avansată, dar fără metastaze, care denumit Imfinzi şi un medicament destinat prevenirii formării cheagurilor de sânge, Xarelto, care poate fi folosit și de pacienții cu ateroscleroză.

Administraţia Americană pentru Medicamente şi Aimente a aprobat în februarie extinderea utilizării Imfinzi pentru tratarea cancerului pulmonar cu celule non-mici la pacienţii inoperabili cu boală aflată în stadiu mediu, fără metastaze.

La nivel global, circa 30% dintre pacienţii cu acest tip de cancer au boală în stadiul III. Aceşti bolnavi primesc de obicei o combinaţie de chimioterapie şi radioterapie, dar numai 15% dintre aceştia supravieţuiesc după cinci ani.

Cele trei tratamente au preţuri pe piaţa liberă cuprinse între 400 şi 2.600 de dolari.