Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuie să investigheze toate tranzacţiile care s-au efectuat miercuri la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pentru că ce s-a întâmplat pe bursă este practic o baie de sânge, iar pierderi de 10-15-20% şi creşteri ulterioare nu sunt sănătoase absolut deloc pentru o dezvoltare sustenabilă a pieţei de capital, care se doreşte a fi un motor important de finanţare a economiei româneşti, consideră Cristian Agalopol, reprezentant al AmCham şi task force lider Pieţe financiare, în Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), citat de Agerpres.

“Ne-am pus întrebarea dacă această ordonanţă (privind noile măsuri fiscal-bugetare – n. r.) va avea un impact, pentru că ea deja produce efect. Doar iniţierea acestei ordonanţe a muşcat serios azi din piaţa de capital, care trece, poate, prin cel mai greu moment al ei de la înfiinţare, Bursa de Valori fiind practic îngenuncheată doar la ideea că această ordonanţă ar putea trece, iar ceea ce s-a întâmplat astăzi pe bursă este practic o baie de sânge, o baie de sânge pe care eu, în cei 20 de ani de activitate în piaţa de capital, nu am reuşit s-o văd în România”, a spus acesta, într-o conferinţă de presă.

Potrivit lui Cristian Agalopol, au existat companii care au fost aproape de a fi suspendate de la tranzacţionare, fiind afectate cu o pierdere de 20% din preţul de piaţă. “Mai mult de atât, piaţa bursieră astăzi are o pondere de 15% în PIB, capitalizarea a pierdut astăzi 3 miliarde de euro. Cine sunt cei care au pierdut? Acţionarii şi statul, întrucât statul este cel mai mare acţionar al BVB, iar prin această ordonanţă şi-a făcut o mare defavoare. O altă îngrijorare a pieţei de capital este că prin această iniţiativă toate eforturile noastre de a promova piaţa de capital şi de a susţine upgradarea pieţei de capital în categoria pieţelor emergente este pusă la risc. Practic, toate promisiunile noastre către agenţiile de rating în ultimii ani sunt puse azi sub un mare semn de întrebare. Este un moment destul de delicat pe care piaţa de capital şi BVB îl trec astăzi şi singurul mod de a ieşi din această situaţie este ca această iniţiativă să fie urgent retrasă”, a susţinut el.

Specialistul a atras atenţia că astfel de iniţiative, cum este cea a ordonanţei de urgenţă privind noile măsuri fiscal-bugetare, pot conduce la manipularea pieţei de capital. “O altă îngrijorare a pieţei de capital este că, în general, astfel de iniţiative cu un impact semnificativ pot conduce la manipulare de piaţă şi dorinţa noastră este ca ASF să investigheze azi toate tranzacţiile care s-au făcut la BVB pentru că pierderi de 10-15-20% şi creşteri ulterioare nu sunt sănătoase absolut deloc pentru o dezvoltare sustenabilă a pieţei de capital care se doreşte a fi un motor important de finanţare a economiei româneşti. Punctul nostru de vedere, al pieţei de capital, este ca această ordonanţă să fie urgent retrasă şi dorim să adresăm prin acest eveniment o invitaţie deschisă către Guvern şi către decidenţii politici de a se aşeza cu noi la masa dialogului să găsim toţi paşii care trebuie parcurşi atât pentru suportul pieţei de capital, pentru dezvoltarea ei, dar şi pentru o dezvoltare sănătoasă şi sustenabilă a economiei româneşti”, a subliniat Agalopol.