Uniunea Notarilor avertizează că, dacă Parlamentul sau guvernul nu va modifica legea certificării energetice a locuinţelor, piaţa imobiliară se va bloca de la 1 ianuarie.

Potrivit articolului 23 al Legii 372/2005, din 2010 nu se mai pot încheia contracte de vânzare cumpărare sau închiriere pentru locuinţe dacă nu se prezintă certificatul energetic al clădirilor. Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR) solicită amânarea termenului deoarece intrarea în vigoare a noilor reglementări va crea noi bariere pe piaţa imobiliară.

Notarii avertizează că există riscul creşterii preţurilor, dacă vânzătorii vor transfera la client costurile obţinerii certificatului. Un alt risc este cel al reducerii ofertei imobiliare – apartamente ce deţin astfel de certificate energetice –  în condiţiile în care, numărul auditorilor energetici care pot elibera certificate este foarte mic.

„Chestiunea ridică două probleme: prima este că o astfel de reglementare va ridica preţul locuinţelor vechi cu cel puţin 5-10% – prin costurile suplimentare pe care le implică protecţia şi certificarea energetică, a doua problemă ţine de capacitatea redusă a corpului auditorilor energetici de a răspunde solicitărilor, lista acestora este extrem de redusă. Dacă în Capitală sunt 176 de auditori, în Giurgiu sunt doar trei, în Ilfov, Călăraşi şi Ialomiţa câte unul, iar în Teleorman niciunul”, se arată într-un comunicat al UNNPR.

Uniunea Notarilor oferă şi un exemplu: în birourile notariale din ţară se fac aproximativ 500 de tranzacţii imobiliare pe zi, în timp ce numărul auditorilor energetici este de 400. Ar trebui ca fiecare dintre aceştia să realizeze cel puţin o certificare pe zi. 

Amânarea termenului de la care va fi obligatorie prezentarea certificatului energetic la vânzarea locuinţelor se poate face prin modificarea de către Parlament a ordonanţei de guvern care reglementează certificatele energetice (OUG 18/2009), emiterea unei noi ordonanţe de urgenţă după investirea noului guvern sau emiterea unei ordonanţe simple în ianuarie 2010, se mai arată în comunicatul notarilor.