În ciuda incertitudinii din zona de reglementare și a tensiunilor geopolitice continue, cel mai recent Global Capital Confidence Barometer (CCB) al EY indică de asemenea faptul că 57% dintre executivi se așteaptă să încheie o tranzacție în anul următor.

După un început în forță al anului pentru fuziuni și achiziții, activitatea de tranzacţionare în întregul sector a rămas intensă, în ciuda unei scăderi de la trimestru la trimestru de 25%, la 61,9 miliarde dolari de la 83 miliarde dolari.

Tranzacțiile cu utilități din sectorul gazelor au atins un record în trimestrul al treilea 2018, cumulând 59% din valoarea tranzacțiilor globale (36,5 miliarde dolari), mai mult de jumătate (51%) dintre acestea fiind derulate în cele două Americi (18,3 miliarde dolari). Toate regiunile au continuat să urmărească investiții în surse de energie regenerabilă, cu 58 de tranzacţii reprezentând 41% din volumul tranzacțiilor globale.

În Europa, tranzacțiile din zona energiei regenerabile au cumulat 78% din valoarea tranzacțiilor (8,1 miliarde miliarde) și au marcat un trimestru mai slab decât s-a așteptat.

“Pe plan mondial, investitorii financiari se orientează către capacități de generare a energiei electrice folosind surse regenerabile. Aceasta conduce la creșterea valorii specifice a tranzactiilor cu astfel de active, comparativ cu investițiile în active de rețele, supuse presiunii reglementatorilor. În multe cazuri, diverse scheme de sprijin aplicate de autorități intensifică această tendință”, arată studiul.

În Europa, asistăm la consolidări pe verticală și pe orizontală (generatorii din surse convenționale achizitionează capacități în domeniul regenerabilelor pentru diversificarea portofoliului și creșterea flexibilității propriei producții), în combinație cu capacități de stocare a energiei, spn autorii studiului.

“Devin din ce în ce mai frecvente acordurile bilaterale private de achiziționare a energiei electrice (Corporate Power Purchase Agreements), prin care corporațiile achiziționează electricitate din surse regenerabile, garantând dezvoltarea acestora, ca parte a efortului de participare la combaterea schimbărilor climatice și ca afirmare a angajamentului de sustenabilitate. Prevedem și în România o răspândire rapidă a soluțiilor descentralizate ce utilizează surse regenerabile de energie, combinate cu soluții de stocare, în paralel cu intensificarea activității tranzacționale în domeniul capacităților de producție existente din surse regenerabile”, spune Valeriu Binig, Senior Advisor, EY România.

 

Predomină tranzacţiile din zona energiei regenerabile și a utilităților de gaze, se menţionează în studiu.

Valoarea tranzacțiilor din Americi a înregistrat o creștere trimestrială de 7%, la 28,8 miliarde dolari, reprezentând aproape jumătate (46%) din valoarea totală a tranzacțiilor globale. Al treilea trimestru a demonstrat apetitul pentru investiții în surse de energie regenerabilă, atingând o valoare de 4,5 miliarde dolari, care include achiziţia anunţată de Edison a activelor Sempra Energy, în valoare de 2,1 miliarde dolari – subliniind impactul activismului acționarilor din cel două Americi. Statele Unite s-au menținut ca principală destinație de investiții din regiune.

În ciuda scăderii cu 78% a valorii tranzacțiilor din Europa, la 10,1 miliarde dolari, parcurile eoliene offshore au oferit investitorilor financiari randamente solide, compania Global Infrastructure Partners, cu sediul în SUA, acceptând să achiziționeze o participație de 50% într-o fermă eoliană offshore de 1,2 GW de la compania daneză Ørsted A/S.

Se așteaptă ca încheierea negocierilor dintre cele 28 de state membre ale UE privind viitorul cadru al pieței de energie electrică să consolideze investițiile în T4.

Asia-Pacific a înregistrat o creștere trimestrială a valorii tranzacțiilor de 118%, atingând 22,5 miliarde dolari, o mare parte a datorată planurilor anunțate de achiziție a APA Group din Australia, pentru suma de 16,3 miliarde dolari, de către CK Infrastructure, CK Asset şi Power Assets Holdings. Această tranzacție se pregătea să fie cea mai mare tranzacție din domeniul utilităților de gaze de până acum. Cu toate acestea, guvernul federal a transmis un comentariu preliminar prin care se înțelege că aceasta tranzactie ar fi blocată, urmând să fie emisă în curând o decizie oficială.

Studiul arată că încrederea economică încurajează perspectivele de tranzacţionare.

Privind în perspectivă, CCB indică faptul că liderii din sector rămân încrezători în dezvoltarea economiei. Cu încă un an de prognoză de creștere puternică a PIB-ului, 86% dintre executivii din domeniul energiei și al utilităților se așteaptă la o îmbunătățire a perspectivelor de creștere în următoarele 12 luni.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 260.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 34,8 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2018.