„Victoria City reprezintă o tranzacţie majoră pentru piaţa imobiliară din Bucureşti şi pentru România în general, fiind prima tranzacţie de tip joint-venture cu un centru comercial semnată în Bucureşti în ultimii patru ani”, a declarat Blake Horsley, directorul diviziei de investiţii a Colliers International România, care a asistat CD Capital şi Benevo Capital în acest proces.

Expansiunea continuă a retailerilor, în ultimele 12 luni, a condus la posibilitatea atingerii unor praguri mai ridicate de preînchiriere şi, astfel, dezvoltarea de centre comerciale a devenit din nou un subiect pe agenda dezvoltatorilor şi a investitorilor.

Majoritatea tranzacţiilor care se vor încheia în perioada următoare au ca obiect clădiri de birouri. În ciuda incertitudinilor din mediul economic, investitorii continuă să fie activ interesaţi de clădiri de birouri cu rata de neocupare scăzută şi chirii sustenabile, amplasate în zone cu acces la metrou.

„Nivelul tranzacţiilor aflate acum în negociere este extraordinar pentru piaţă, deoarece aceste tranzacţii vor stabili repere utile atât vânzătorilor cât şi cumpărătorilor, mai ales în etapa «post-Lehman Brothers». Este important să subliniem momentul când au fost demarate aceste tranzacţii, adică acum 6-9 luni. Dacă discuţiile pentru aceste proprietăţi ar fi început în vară, nu cred ca am fi asistat la acest volum ridicat de tranzacţii, în condiţiile în care atât finanţarea bancară cât şi acordul acţionarilor au devenit mult mai greu de obţinut”, a explicat Horsley.  

După o posibilă efervescenţă în decembrie 2011 şi în primul trimestru al anului 2012, directorul Colliers consideră că al doilea semestru al anului viitor va fi mai degrabă liniştit, pe măsură ce dificultăţile în obţinerea finanţării vor afecta piaţa similar cu modul în care s-a întâmplat în 2008 şi 2009.

În decursul anului 20011, departamentul de investiţii al Colliers International a consiliat peste 95% din tranzacţiile de investiţii cu proprietăţi de peste 10 milioane de euro intermediate de companiile de consultanţă imobiliară.

Citeşte şi Câte malluri mai suportă Bucureştiul. Cel mai activ fond de investiţii se implică în cel de-al 16-lea mall