Samsung este un vast conglomerat industrial compus din mai multe zeci de divizii, dintre care cea mai importantă este Samsung Electronics, lider mondial în producţia de telefoane mobile şi televizoare cu ecran plat, iar cifra sa de afaceri anuală este echivalentă cu 20% din Produsul Intern Brut al Coreei de Sud.

Conform termenilor tranzacţiei anunţată miercuri, Samsung Group va vinde o participaţie de 57,6% din acţiunile Samsung General Chemicals Co. şi un pachet de 32,4% din acţiunile Samsung Techwin Co. către un alt conglomerat sud-coreean, Hanwha Group., care va avea controlul asupra managementului ambelor companii. Vânzarea este aşteptată să se finalizeze în prima jumătate a anului 2015, a precizat Samsung.

Este pentru prima dată când Samsung se desparte de una din filialele sale după vânzarea diviziei auto în 1997, în mijlocul crizei financiare din Asia.

“Vânzarea acestor active ar urma să ajute Samsung Electronics să strângă resursele de capital necesare pentru investiţii în noi proiecte şi consolidarea activităţilor sale”, a precizat Samsung într-un comunicat.

Samsung înseamnă trei stele în coreeană. Societatea a fost înfiinţată în 1938 de Lee Byung-Chull iar în prezent are aproximativ 188.000 de angajaţi la nivel mondial. În ultimii ani grupul, condus în prezent de fiul fondatorului Lee Kun-Hee, a fuzionat sau a listat la bursă mai multe entităţi ale sale în vederea simplificării structurii şi a pregătirii schimbării de lider. În vârstă de 72 de ani, Lee Kun-Hee este în prezent spitalizat în urma unei crize cardiace. Fiul său, Jay Yong Lee, vicepreşedintele Samsung Electronics, urmează să preia conducerea grupului însă are nevoie de lichidităţi pentru a achita taxele de moştenire estimate de analişti la peste patru miliarde de euro. AGERPRES