In aceste conditii, este usor de presupus ca si anul acesta multi romani vor opta pentru o vacanta in Turcia, Grecia si, spre deosebire de vara trecuta, Croatia. Printre putinele noutati promovate de agentii, Croatia are avantajul de a fi una din tarile pentru care romanii nu au nevoie de viza. De asemenea, este remarcabila aparitia unei oferte generoase de croaziere destinate, bineinteles, persoanelor cu venituri foarte mari, avand in vedere ca cele mai mici tarife pornesc de la 600-700 USD, fara biletul de avion pentru orasul din care pleaca nava.
De altfel, conform informatiilor furnizate de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism, locurile la cele mai scumpe si la cele mai ieftine hoteluri de pe litoralul Marii Negre se epuizeaza de indata ce agentiile de turism isi lanseaza ofertele pe piata. Exact invers se intampla in orice tara civilizata, unde hotelurile de nivel mediu (adica de trei stele) sunt cele care domina in topul preferintelor turistilor.
O alta trasatura specifica turistilor romani este obisnuinta de a rezerva un bilet cu doar cateva zile inainte de inceperea concediului, in conditiile in care majoritatea europenilor fac acest lucru cu cel putin trei-patru luni inainte sau mai mult, rezervand in ianuarie un sejur pentru august. Din pacate, chiar daca romanii si-ar schimba obiceiurile, un sistem avansat de rezervari nu poate fi pus la punct in conditiile in care hotelurile de pe litoral care dispun de computere sunt extrem de putine. Din acelasi motiv – lipsa unei retele informatizate – agentiile nu pot vinde bilete de tren, SNCFR neavand capacitatea de a face rezervari cu o luna-doua inainte.
Fata de anul trecut, oferta interna nu aduce nimic nou, cu exceptia tarifelor majorate cu 30-40% si a faptului ca scoala va incepe pe 15 septembrie, ceea ce va permite hotelierilor sa aiba clienti si la inceputul respectivei luni. In aceasta perioada, elevii, studentii si pensionarii vor beneficia de o reducere cu 60-70% a tarifelor practicate de unitatile de cazare de pe litoral. Cu toate ca ministrul turismului, Dan Matei Agathon, sustine ca sezonul estival 2001 este cel mai bine pregatit din ultimii patru ani, statiunea Neptun-Olimp nu a fost inca privatizata, Costinestiul tocmai s-a aflat in centrul scandalului BTT, iar Saturn si Venus aproape ca nu se regasesc in ofertele agentiilor. Singura statiune gata intr-adevar sa primeasca turisti este Mamaia, unde se afla cele mai multe hoteluri privatizate de pe litoral. Pentru a compensa un sezon prea scurt (iunie-septembrie), in care doar perioada 20 iulie-20 august este profitabila, managerii hotelurilor au decis ca turistii care vor sa mearga la mare in varful sezonului sa plateasca pentru o camera de doua ori mai mult decat in extrasezon. De exemplu, la un hotel de doua stele din Neptun, in extarsezon camera costa 340.000 lei/noapte, iar la mijlocul verii aceeasi camera urca la 760.000 lei/noapte. Din cele 270 de hoteluri de pe litoral, doar 17 au imbunatatit conditiile de cazare, restul limitandu-se la zugravirea fatadei, fiind obligati de ordinul dat de ministrul Agathon. Numai la sfarsitul sezonului vom vedea daca ministrul turismului are sau nu dreptate.