Executarea lucrarilor de constructie a conductei magistrale de gaze naturale care vine din Rusia spre Turcia se apropie de final. La aceasta conducta, care traverseaza Romania prin punctele Isaccea – Negru Voda, au lucrat timp de doi ani cinci firme si aproximativ 1600 de constructori. In primavara anului viitor vor demara lucrarile pentru racordul dintre portiunea romaneasca a conductei si cea care vine din Ucraina. Lucrarile de subtraversare a Dunarii, la nord de Isaccea, vor fi incepute simultan de pe ambele maluri ale Dunarii. „Noi putem incepe lucrarile chiar din luna ianuarie, dupa ce vom finaliza partea terestra a conductei”, sustine Liviu Pintican, director general adjunct la Transgaz.
Valoarea lucrarilor de subtraversare a Dunarii este de aproximativ 6,5 milioane de dolari. Fondurile sunt asigurate printr- un contract intre Gazprom Bank si Gazprom Rusia pe de o parte si Transgaz SA Romania de cealalta parte. Prin acest contract, Gazprom Rusia furnizeaza gaze naturale catre Transgaz, la un pret cu zece dolari mai mic decat cel inscris in contractele guvernamentale. Transgaz vinde gazele naturale, iar sumele incasate intra intr-un cont special pe care Gazprom Bank l-a deschis la BCR. Din acest cont, Transgaz trage transe de imprumut pentru executarea lucrarilor. „Formula de imprumut s-a dovedit a fi foarte avantajoasa pentru Transgaz”, precizeaza Liviu Pintican. Directorul general adjunct al Transgaz afirma ca imprumutul obtinut sub aceasta forma de la Gazprom Bank a fost contractat la dobanda libera si ca nici o alta forma de creditare nu ar fi fost mai rentabila. In plus, Transgaz beneficiaza de o perioada de gratie de trei ani de la finalizarea lucrarilor.Intre timp, conducta va fi data in folosinta, iar noi vom incasa de la Gazprom, proprietarul conductei, gaze naturale in schimbul taxelor de operare, intretinere si tranzit. Ceea ce inseamna ca cea mai mare parte a creditului o vom achita cu profitul obtinut din activitatea pe aceasta conducta”, sustine Liviu Pintican.
Investitia in magistrala de gaze naturale Isaccea – Negru Voda nu s-a derulat insa fara probleme. Gazele naturale primite anul trecut pentru deschiderea liniei de creditare au fost livrate, la presiunile Ministerului Industriei, catre Termoelectrica. Dar Termoelectrica nu a platit catre Transgaz si are in prezent o datorie de 24 de milioane de dolari catre aceasta companie, in contul acelor livrari. Transgaz a folosit lichiditatile proprii pentru investitii astfel incat sa acopere deficitul provocat de Termoelectrica.    

Conducta Isaccea – Negru Voda
· Valoare totala – aproximativ 65 de milioane USD
· Necesita 2 subraversari – una pe sub Dunare spre Ucraina, alta pe sub canalul Dunare Marea Neagra. · Valoarea subtraversarilor – 12,2 milioane USD – va fi suportata de partea romana
· Transgaz finanteaza 40 % din valoarea lucrarilor
· Pentru conducta a fost contractata teava de la Sidex in valoare de peste 300 de miliarde de lei
· Transgaz va castiga anual peste 25 de milioane de dolari din tranzitul pe aceasta conducta.