Potrivit sursei citate, Transelectrica este pregătită şi încearcă să se alinieze pentru a veni înaintea noilor dezvoltatori.

'România se situează la interfaţă de regiuni, într-un loc geografic care poate fi exploatat inteligent de toate părţile interesate în dezvoltarea unei strategii şi a unei politici energetice în care România să joace un rol important. România se află la graniţa UE, la interconexiunea Europei continentale cu zona de sistem energetic al fostei Uniuni sovietice, se află între diferite zone de congestii în cadrul Europei. (…) Toate aceste provocări impun investiţii de peste un miliard de euro numai în reţea. Reprezintă, de fapt, numai zonele importante de investiţii', a spus ea.

Carmen Neagu a precizat că proiectele principalele ale companiei sunt situate pe trei paliere diferite. Sunt cele legate de interconexiuni, de integrare şi eliminare a congestiilor pe zona de nord-sud şi est-vest şi cele de modernizare şi înlocuire a unor capacităţi foarte vechi din sistem.

'Proiectele legate de interconexiuni – aici avem interconexiunea pe zona vestică, de interes şi pentru zona hidro, pentru că include şi întărirea axului care include Porţie de Fier, pe zona de interconexiune cu Serbia, prin liniile Reşiţa – Pancevo, este zona de interconexiune pe est cu Moldova (…) – un proiect foarte important şi pentru UE. Chiar dacă, din punct de vedere comercial, interconexiunea cu Moldova nu-şi are, poate, o justificare la nivelul aşteptat de nişte investitori pe piaţă, are pentru UE o semnificaţie foarte importantă din punct de vedere politic, făcând parte din strategia Uniunii de dezvoltare a coridoarelor pan-europene', a explicat Carmen Neagu.

Un alt proiect de interconexiune este cel cu Turcia, a menţionat aceasta.

'Mai avem proiecte de integrare şi eliminare a congestiilor pe zona de nord – sud şi est – vest, o serie de întăriri de linii de staţii şi apoi modernizarea şi înlocuirea unor capacităţi foarte vechi din sistem. Există staţii de transformare de peste 30 de ani, există o zonă de echipamente extrem de învechite şi aici intră şi îmbunătăţirea şi upgradarea la nivelul tehnologiei actuale a sistemelor de management a dispecerului energetic naţional', a adăugat reprezentantul Transelectrica.

SURSA: Agerpres

Te-ar putea interesa și: