"Astăzi, în această criză, avem şi soluţia viitorului. Ceea ce înseamnă o şansă pentru Europa de a garanta prosperitatea cetăţenilor ei se numeşte mai multă integrare. Iar eu mi-aş permite să spun: şansa noastră sunt ‘Statele Unite ale Europei”. “Statele Unite ale Europei’ care să respecte valorile noastre, care să ţină cont de specificul cultural al fiecărei ţări, care să protejeze orice minoritate, dar care, în acelaşi timp, să aibă forţă să ne proiecteze acolo unde pot spera să fie cei 500 de milioane de europeni, adică la pupitrul de comandă al procesului de globalizare, şi nu în remorca procesului de globalizare", a declarat Băsescu la reuniunea grupului lărgit al Partidului Popular European, care se desfăşoară la Palatul Parlamentului.

El a subliniat că realizarea “Statelor Unite ale Europei” este o datorie a politicienilor prezentului, iar o întârziere a acestui proces nu ar fi benefică.

"Este (crearea SUE – n.r.) responsabilitatea noastră, a politicienilor din această generaţie. Din păcate, întârzierea nu va folosi nimănui. Trebuie să avem curaj să o facem acum şi să începem să vorbim despre Statele Unite ale Europei, dar nu numai să vorbim, trebuie să le proiectăm şi să avem forţa politică, fiecare la noi acasă, şi să ne convingem cetăţenii că aceasta este soluţia", a spus şeful statului.
Sursa: Agerpres