“Vă pot spune că eu am fost unul dintre politicienii din Consiliul European şi intreriorul alianţei NATO care ori de câte ori am avut ocazia am avertizat că intervenţiile noastre în Libia, în susţinerea aşa-zisei opoziţii moderate din Siria nu vor duce decât la ceea ce avem acum”, a afirmat fostul preşedinte.
 
“Mă preocupă mai puţin poza deplorabilă a UE, ci jocurile care se fac la noi. În primul rând, dezinformare: preşedintele României nu a informat că în iunie România a acceptat cotele. Le-a acceptat în raport de cifra care era evaluată până în mai – 440.000 de imigranţi.Un principiu când e acceptat nu mai poate fi dat înapoi, să spui accept cotele, dar dacă se limiteaza la 1.732, după  1.700 urmează 3.000, apoi tot aşa. Care ar fi soluţia acum pentru România? Acum pentru România o dezbatere în Parlament în care să se constituite ca obligativitate pentru toţi cei care reprezintă România, fie la JAI, fie la CE.UE nu poate obliga niciun stat membru legat de refugiaţi. Deci nu poate obliga în părţile care nu sunt parte a Tratatului de la Lisabona, ori o astfel de procedură de cote nu există nici în Trataul de Aderare al României la UE, nici in Tratatul de la Lisabona.  Poate fi obligată de propria slăbiciune dacă la un moment dat acceptă ideea de cote”, a precizat Băsescu.

Vreau să întelegeţi ce înseamnă solidaritate: când în UE se vorbeşte de solidaritate, se vorbeşte de elementele care sunt cuprinse în Tratatul de la Lisabona. Nu despre ce se inventează în Tratatul de la Lisabona”, a declarat Băsescu.