Traian Băsescu a susținut că cererea lui Donald Trump va rămâne fără efect și asta deoarece europenii nu sunt pregătiți să iasă din confortul lor.

„Cât despre solicitarea lui Trump ca NATO să se implice mai mult în  Orientul Mijlociu, e absolut legitimă. Vrem de la SUA să țină și echilibrul în Asia Pacific, și în  Orientul Mijlociu și China în frâu.  Orientul Mijlociu e aici lângă noi, europenii. E legitimă solicitarea lui Trump, măcar după ce ei curăță terenul de ISIS sau altcineva, noi să ținem terenul curat.

Apelul lui Trump va rămâne fără rezultat, pentru că europenii încă nu-s dispuși să iasă din confortul pe care l-au asigurat popoarelor lor, de multe ori pe datorie, că toate statele UE, în afară de Germania, sunt datoare până peste cap. Încă nu suntem pregătiți să ieșim din confortul pe care ni l-am autostabilit. 70 de ani am avut securitatea garantată de americani fără să cheltuim prea mult pe securitate. Se pare că vine ziua în care trebuie s-o facem”, a declarat Traian Băsescu.

Ce a cerut Donald Trump

„Preşedintele SUA i-a cerut secretarului general ca NATO să se implice mai mult în Orientul Mijlociu. Au convenit că NATO ar putea contribui mai mult la stabilitatea regională şi la combaterea terorismului. De asemenea, au stabilit să menţină contactele strânse pe această temă”, precizează Alianţa Nord-Atlantică.

Replica fulger dată de NATO

Alianţa Nord-Atlantică a anunţatcă acceptă solicitarea transmisă de preşedintele SUA, Donald Trump, de a contribui mai mult la stabilizarea Orientului Mijlociu. Anunțul a fost făcut într-un comunicat oficial postat pe site-ul propriu.

„Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a discutat telefonic, miercuri, cu preşedintele SUA, Donald Trump, pe tema evoluţiilor din Orientul Mijlociu. Au discutat despre situaţia din regiune şi despre rolul NATO”, a transmis Alianţa Nord-Atlantică.