(…) România se vede din nou într-o zonă de conflict, într-o regiune de conflict în cazul în care lucrurile se vor deprecia în Ucraina şi într-o zonă de instabilitate. În sud, în Balcani avem Bosnia şi Herţegovina, unde populaţia este în stradă, în Ucraina avem ce avem, Moldova cu o Transnistrie cu provocări împotriva administraţiei de la Chişinău, cu o Găgăuzie care a făcut referendum să meargă în Uniunea Euroasiatică, cu un partid al comuniştilor din Republica Moldova care încearcă iniţierea unui conflict în nordul Moldovei de data aceasta, deci opus Găgăuziei, la Bălţi, pentru drumul Euroasiatic al Republicii Moldova, a spus Băsescu în emisiunea 'După 20 de ani', la postul de televiziune Pro Tv.

Potrivit acestuia, există riscul ca regiunea să fie introdusă într-o zonă de instabilitate şi costurile de finanţare ale României vor creşte.

'Investiţiile directe or să scadă. Aici este zona în care noi vom fi afectaţi. Nu vedem riscuri pentru independenţă, suveranitatea asupra teritoriului în ceea ce priveşte România. Nu pot fi astfel de riscuri', a precizat şeful statului.