Traian Băsescu explică ce se va întâmpla dacă Ucraina va pierde războiul

Traian Băsescu a adus în discuție o teorie intrigantă cu privire la importanța Republicii Moldova și a Transnistriei. Totul, în contextul conflictului ruso-ucrainean. Conform fostului președinte, Rusia ar întâmpina dificultăți majore în eventualitatea unei încercări de cucerire a acestor regiuni.

Băsescu a afirmat că în cazul în care Ucraina va pierde războiul, România se va confrunta cu o insecuritate semnificativă. El a menționat acest rezultat ar putea duce la ocuparea Odesei. Rușii ar ajunge la Gurile Dunării, ceea ce ar reprezenta un semnal alarmant.

Moldova este considerată protejată de prezența Ucrainei, deoarece rușii ar avea acces doar pe cale maritimă sau aeriană, fiind restricționați de Ucraina.

Deși fostul președinte recunoaște că Rusia ar putea desfășura trupe aeropurtate în Transnistria și Moldova, el consideră că acestea nu ar putea fi susținute pe termen lung.

„Dacă Ucraina pierde Războiul, România intră într-o epocă de insecuritate consistentă! (…) A avea o Ucraina în care rușii au luat Odesa și au ajuns la Gurile Dunării, atunci vom ști că pot lua și Moldova și Transnistria când vor.

Moldova este protejată de Ucraina. Rușii nu au acces în Moldova decât pe mare sau aeropurtat, să dea lovituri cu rachete sau să le parașuteze. Dar nu ar rezista acolo, cum nu ar rezista nici în Transnistria pentru că sunt înconjurați de Ucraina.

Îi rog pe alarmiștii care văd Moldova ocupată, îi rog să se uite pe hartă să îmi spună pe unde. Nu neg că Rusia are capacitatea să lanseze două brigăzi aeropurtate în Transnistria și Moldova, dar vor rezista acolo tot atât cât au rezistat rușii și în Insula Șerpilor.

Nu vor putea să-și apere trupele azvârlite din cer. Moldova, cât timp Odesa este în mâna ucrainenilor, este protejată. Iar cât rușii nu ajung la gurile Dunării, și România este mai protejată”, a declarat Traian Băsescu.

traian basescu
SURSA FOTO: Facebook, Traian Băsescu

Băsescu consideră că „victoria pentru ucraineni” ar trebui definită

Traian Băsescu a subliniat că primul pas crucial este să se definească conceptul de victorie pentru ucraineni. El a adăugat că, în timp ce declarațiile de la Bruxelles sugerează sprijinul pe termen nelimitat pentru Ucraina, este esențial să se clarifice ce înseamnă victoria din perspectiva occidentalilor.

El a subliniat că este neclar care este obiectivul Ucrainei în acest conflict. Între timp, Putin are o viziune clară în acest sens: de a cuceri Odesa și de a ajunge la gurile Dunării pentru a obține acces în întreaga Europă, un avantaj strategic major, consideră fostul președinte al României.

„Primul lucru care trebuie făcut este să fie definită victoria pentru ucraineni. Orice declarație de la Bruxelles este că vom fi alături de Ucraina atât cât este nevoie. Hai să spunem ce înțelegem noi occidentalii prin victorie: înțelegem eliberarea întregului teritoriu și a peninsulei Crimeea?

A teritoriului, fără Crimeea? Începerea unei negocieri? Care este obiectivul? Noi nu știm care este victoria Ucrainei în acest război. Dar Putin știe foarte bine! Vrea să ia Odessa, să ajungă la gurile Dunării ca să aibă acces apoi în toată Europa – ar fi un mare avantaj strategic – și nu m-ar mira dacă ar vrea și Kievul.

Dar ca să nu se ajungă aici, trebuie să fim mai serioși decât suntem. Am promis Ucrainei un milion de obuze, le-am dat 400 de mii. SUA au primit 60 de miliarde de dolari în materiale plus împrumut, deocamdată nu s-au mișcat republicanii. Ucraina singură nu poate ține echilibrul”, a punctat Băsescu, pentru România TV.