Traian Băsescu a lansat critici severe după ce numele lui Dan Ostahie a fost vehiculat drept candidat la Primăria Capitalei.

Într-un interviu acordat Euronews, fostul președinte și fost primar al Bucureștiului a detaliat motivele pentru care nu este convins de perspectivele de succes ale unui om de afaceri în acest context.

Traian Băsescu critica dur o posibilă nominalizare a lui Dan Ostahie ca și candidat la Primăria Capitalei.

Traian Băsescu nu crede în șansa unui om de afaceri la Primărie

Fostul președinte și fost primar al Bucureștiului a explicat de ce nu crede în șansele de reușită ale unui om de afaceri în domeniul politic.

„Dacă mă întrebați pe mine cine e cel mai bun candidat… trebuie să fii ridicol, repet, trebuie să fii ridicol ca politician, când ai un politician cu 36% – pe Nicușor și altul cu 32% – pe Firea, să spui: noi căutăm acum unul care vinde televizoare, ba nu, căutăm unul care face mobilă. E ridicol!”, a spus fostul șef al statului.

Motivul pentru care se tem de Gabriela Firea

El a adus în discuție și cazul Gabrielei Firea. Fostul președinte a arătat că mulți se tem de ea. Motivul, a explicat el, este că, odată câștigată Primăria Capitalei, poți să emiți pretenții să candidezi la Președinția României.

„Ceea ce eu am făcut, dacă vă aduceți aminte în 2004, după ce am câștigat al doilea mandat de primar general, avându-l în finală pe Geoană, am candidat la prezidențiale și l-am bătut pe Năstase, în alegeri, nu altfel”, a precizat fostul președinte al României.

Fostul președinte crede că Primăria Capitalei trebuie alocată unor oameni politici

Traian Băsescu a insistat asupra ideii că, în viziunea sa, politica trebuie să fie atribuită oamenilor politici, iar nu oamenilor de afaceri sau tehnicienilor. El consideră că alegerea unor lideri politici este esențială pentru a asigura responsabilitatea față de comunitate. Fostul șef al statului  susține că căutarea de tehnicieni sau independenți în funcții politice este o abordare ridicolă, afectând esența procesului electoral.

”Deci, Primăria Capitalei trebuie alocată – scuzați-mi expresia ‘alocată’ – unor oameni politici și nu unor oameni de afaceri, pentru că responsabilitatea pentru comunitatea care înseamnă cetățenii Bucureștiului este una politică și nu una tehnică. Iar din punct de vedere al alegerilor, concluzia mea este că mi se pare ridicolă căutarea de tehnicieni sau de independenți. Ce e aia? Păi, desființați partidele politice sau competiția politică? Stabilesc ei într-un birou ce tehnician va fi președintele României, ce independent va fi președintele României și ce independent va fi primarul Capitalei? Arătați-mi tehnician care a reușit în politică”, a declarat Traian Băsescu.

Aceste declarații vin în contextul în care numele lui Dan Ostahie, patronul Altex, a fost menționat ca posibil candidat la Primăria Capitalei.

În plus, miliardarul Dan Ostahie a avut o cină în oraș duminică. El s-a afla în compania lui Remus Borza și a lui Nicolae Ciucă.