Traian Băsescu a vorbit la Bruxelles despre cum România i-a lipsit de drepturi pe cetățenii țării. Acesta este de părere că legea a fost ”prostituată” având în vedere că există numai două situații în care cetățenii unei țări pot fi privați de drepturi

„Noi am prostituat legea. În constituție sunt 2 situații când poți s-i lipsești pe cetățeni de drepturi, starea de urgență și starea de asediu.

Au inventat această trăsnaie, starea de alertă. Prin OUG care inventează starea de alertă, se inventează și faptul că poți să-i lipsești pe oameni de drepturi prin hotărâre de guvern. E o prostie. Eu i-aș recomanda doamnei Weber aici să atace.

Starea de urgență a fost ridicat prea repede starea de urgență. Putea să gestioneze mai bine.”, a spus Traian Băsescu la Bruxelles.

Ce părere are Băsescu despre deschiderea păcănelelor înainte de deschiderea altor locații

”S-au deschis sălile de păcănele, ca și cum în asta consta viața românilor. Nu trebuia să dea drumul la păcănele înainte să dai drumul la teatre. Părerea mea este că mulți oameni au murit acasă. nici nu a știut când a trecut pe lumea cealaltă. S-a testat mult prea puțin”, a spus Traian Băsescu.

Explicația lui Orban în legătură cu nevotarea în Parlament a prelungirii stării de alertă

„Procedura invocată (n.r. de solicitare a încuviințării) se referă la momentul instituirii stării de alertă prin raportare la legea 55/2020. (…) Pentru situația prelungirii stării de alertă, spre deosebire de momentul institurii acesteia, în Legea 55/2020 nu este precizată atribuția Guvernului de a se adresa Parlamentului printr-o solicitare de încuviințare. Or, Guvernul României nu poate acționa în afara cadrului legal aprobat recent chiar de Parlamentului României”, se arată în răspunsul premierului Ludovic Orban.

onform legii 55/2020 privind instituirea stării de alertă în timpul pandemiei COVID-19, Parlamentul este chemat să încuviințeze în termen de 5 zile hotărârea guvernului de instituire a stării de alertă. Legea nu precizează însă că Guvernul este obligat să ceară încuviințarea în cazul în care este prelungită starea de alertă. Astfel, prin prelungire, Ludovic Orban a considerat că Parlamentul trebuie doar să fie informat. Premierul profită de o scăpare legislativă din Legea 55/2020 modificată chiar de PSD.