Europarlamentarul PMP Traian Băsescu a calificat vineri drept „un adevărat Plan Marshall pentru Uniunea Europeană” pachetul de măsuri de repornire a economiei propus de Comisia Europeană şi votat în Parlamentul European, exprimându-şi speranţa că România va reuşi „să valorifice” momentul având în vedere că este un plan orientat spre investiţii şi nu spre consum.

„Am analizat cu atenţie pachetul de măsuri de repornire a economiei propus de Comisia Europeană, pe care l-am votat ieri în Parlamentul European. O Comisie Europeană curajoasă şi orientată spre viitor a propus Parlamentului spre aprobare un pachet de măsuri credibil şi eficient pentru depăşirea crizei economice profunde şi relansarea economiei tuturor statelor membre”, a scris fostul preşedinte, vineri, pe Facebook.

El a adăugat că pachetul de măsuri economice adoptat de Parlamentul European este „un adevărat Plan Marshall pentru UE cu aplicabilitate limitată la data de 31 decembrie 2020”.

Pachetul de măsuri aprobat de Parlamentul European

Amintim că, în cadrul unei sesiuni extraordinare, Parlamentul European a aprobat joi, cu un vot majoritar, mobilizarea a 37 de miliarde de euro în lupta cu pandemia de coronavirus. Banii urmează să fie folosiți pentru a sprijini sistemele de sănătate, întreprinderile mici şi mijlocii, piaţa muncii şi sectoarele economice cele mai afectate de această criză.

Parlamentul a validat, de asemenea, suspendarea temporară a normelor europene privind sloturile orare pe aeroporturi, măsură ce vine în sprijinul transportului aerian, puternic afectat de criză. Reglementările în domeniu obligă companiile aeriene să folosească cel puţin 80% din sloturile orare ce le sunt atribuite în aeroporturi, în caz contrar ele pierzându-şi drepturile în sezonul următor.

Totodată, parlamentarii europeni au aprobat extinderea utilizării Fondului de Solidaritate al UE (FSUE), destinat până acum acordării de sprijin în caz de dezastre naturale, şi pentru urgenţe sanitare. Aceasta ar permite statelor membre să acceseze 800 de milioane de euro suplimentari în 2020.