Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit duminică seara la Digi24 despre noul ministru de Interne, Nicolae Moga, despre care spune că-l cunoaşte de la Constanţa şi nu este decât un „nărod”. Întrebat daca poliţiştilor şi procurorului de la Caracal le-ar fi fost frică să intervină mai repede, Băsescu a spus: „Eu sunt convins că instituțiile Ministerului de Interne sunt timorate, a mai venit și nărodul ăsta acuma, la Interne…”. Fostul preşedinte a adăugat: „Asta nu e chiar o jignire. Mai mult de atât nu spun. E maxim.”

Traian Băsescu spune că îl cunoaşte pe actualul ministru de Interne: „Îl știu din Constanța, îl știu în ce zone s-a învârtit din punct de vedere al relațiilor lui.”

Fostul preşedinte a criticat dur declaraţiile ministrului Moga privind românii bătuţi de jandarmi. „Dar nu asta e important, important este că vine omul ăsta și primul lucru pe care îl face este să amenințe că nu vrea să vadă vreun român bătut. Domnule, jandarmii bat în toată lumea asta! Când se dă cu pietre în ei, ei reacționează. În toată lumea jandarmul este protejat de lege. Da, dacă ar veni măicuțe, care să nu atace jandarmii, să nu dea cu pietre, să nu dea cu scânduri după ei, aș zice că e bine să faci o asemenea amenințare publică. Ei au însă intervenția în forță reglementată, de-asta sunt dotați cu bastoane. Să le ia bastoanele! Au de apărat instituții, uneori sunt situații de oarecare criză, când o mulțime furioasă se îndreaptă către instituțiile respective. Ce să facă jandarmii, să se dea deoparte că a spus dom’ ministru? Are în lege să apere instituția!”, a declarat Traian Băsescu.

Traian Băsescu îi acuză pe politicieni că sunt laşi şi preferă să atace instituțiile, pentru că știu că acestea nu vor reacționa, în loc să sancționeze niște oameni care au greșit. „Deci n-avem de ce să ne întrebăm de ce instituțiile în general sunt timorate, pentru că politicienii se răcoresc pe ele. Au lașitatea de a nu spune românilor în față ce-i de spus și se îndreaptă către instituții, că știu că alea trebuie să tacă. Mai ales astea militarizate înghit și tac, pentru că sunt dependente de politicieni. Deci, vorbim de niște instituții timorate, iar dl. președinte Iohannis, ca de altfel și dna Dăncilă fac parte dintre oamenii politici care frecvent au atacat instituțiile în loc să le apere. S-au obișnuit să atace instituții, în loc să acuze oameni care au greșit. Ăia trebuie sancționați, dar nu instituțiile în ansamblul lor! Vine un nou ministru într-o zi și spune: Jandarmeria să nu…Păi, asta e o instituție, frate, de care ai nevoie, de care poți avea nevoie oricând”, a precizat Băsescu.