Traian Băsescu, fostul președinte al României, a declarat, marți seară, într-o intervenție telefonică la postul de televiziune B1 Tv că neintrarea României în Spațiul Schengen este rezultatul concesiei pe care Germania și Franța au făcut-o Rusiei.

"Să nu credeți că este întâmplătoare poziția Franței și Germaniei față de aderarea României la Schengen. Eu aș trece-o la capitolul concesii făcute lui Putin” a spus fostul șef al statului care a precizat că declarațiile lui Jean Claude Juncker privind îmbunătățirea relațiilor cu Rusia au fost făcute după consultări cu Berlinul și Parisul. "Mă îngrijorează deciziile Franței și Germaniei exprimate prin vocea lui Juncker, care numai nu spune <>. Ăsta e mesajul lui Juncker, pe care l-am apreciat pentru sprijinul pe care l-a dat României, dar acum cred că a sărit calul".

Traian Băsescu a mai spus că aliatul României în Europa este Marea Britanie, care nu susține poziția lui Juncker sprijinit de Germania și Rusia. "E o involuție formidabilă a UE în raporturile cu Rusia. Vă asigur că declarațiile lui Juncker de la Passau nu sunt declarații făcute că așa crede el. Acele declarații au avut binecuvântarea Germaniei și a Franței, nu și a Marii Britanii", a spus fostul președinte al României.