Traian Băsescu a vorbit, marţi seara, la România TV, despre principalele mişcări de pe scena politică, după ce Iohannis a transmis depunerea mandatului de premier desemnat de către Ludovic Orban. Întrebat dacă este posibil ca noua desemnare ar putea fi tot Orban sau trebuie venit cu o nouă nominalizare, Traian Băsescu a dat un răspuns dur

„În mod categoric va trebui o altă soluţie, dar Ludovic Orban a facut un gest corect, pentru a deschide negocierile, pentru a da presedintelui posibilitatea sa redeschida consultarile. In sfarsit s-a aflat ca e greu sa guvernezi cu 20%. Imprumutam bani multi si la Bruxelles se dicuta exercitiu financiar 2021 2027. N-ar fi cea mai rea idee, sa părăsească acest câmp de luptă inutil, alegerile anticipate. În Romania doar daca ai majoritate poti sa le creezi”, a declarat Basescu, potrivit romaniatv.net.

„Adunați voturile din Parlament și veți vedea că dacă ne punem problema de guvern politic, nu există altă soluție solidă (nr. decât cooptarea USR)”, a afirmat Băsescu.

Fostul preşedinte a criticat şi strategia politică a PNL. „Este o infrângere politică generată de superficialitate, nu poți să nu gândești toți pașii, să nu analizezi toate variantele. Nu au avut în vedere varianta că PSD își recuperează jocul politic, după ce a fost investit guvernul Orban. Dirijorul jocului politic e acum PSD”, a mai spus Băsescu.