Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că “urmează o criză politică”, după ce Klaus Iohannis l-a desemnat iar pe Ludovic Orban să formeze Guvernul. Europarlamentarul PMP crede că suspendarea lui Iohannis este posibilă “la cât de iraţional lucrează uneori PSD-ul”.

Klaus Iohannis l-a nominalizat pe premierul demis, Ludovic Orban, în funcţia de premier, după ce a avut consultări cu partidele parlamentare la Palatul Cotroceni. Decizia preşedintelui ar putea declanşa o criză politică, susţine Traian Băsescu.

Anunțul lui Băsescu

“Urmează o criză politică, care e mai mult decât previzibilă. Primul Guvern o să cadă, iar al doilea nu o să fie discutat de Parlament. Făcând o analiză, dacă tot insistă atăt de mult PNL-ul pentru alegeri anticipate, nu văd de ce PSD-ul nu ar fi de acord să le facă simultan cu locale pentru că, o asemenea situație ajută cel mai mult PSD-ul. Ei își mobilizeaza cel mai bine activul în preajma alegerilor locale. Ar putea să profite de mobilizare pentru bătălia pe care o dau politicienii locali”, a declarat Traian Băsescu, la Digi24.

Băsescu a menţionat că “președintele poate să dea mandat repetat aceleiași persoane”.

“Nu, nu scrie nicăieri în Constituție că nu poți delega în mod repetat un politician să formeze guvernul. Sau ne-politician. Președintele poate să dea mandat repetat aceleiași persoane”, a afirmat fostul preşedinte.

De asemenea, europarlamentarul PMP a dat de înţeles că este posibilă suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis.

“La cât de irațional lucrează uneori PSD-ul este posibil, și asta, ca măsură tactică pentru a câștiga timp”, a adăugat fostul preşedinte.

Mai mult, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean. a adus ca argument articolul 103 din Constituţie, conform căruia: „(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.”

„Concluzia e că preşedintele poate numi pe cine vrea. Constituţia nu spune despre alianţe, spune – un partid cu majoritate absolută, adică un partid care să poată decide în Parlament. Dacă nu există aşa ceva poate numi pe oricine.

În 2015 cine l-a propus pe Cioloş? A fost propunerea preşedintelui. De ce azi nu ar putea propune preşedintele pe cine doreşte? Poate propune pe oricine, nu poţi forţa mâna preşedintelui”, a spus Zegrean, conform sursei citate.