Traian Băsescu a comentat subiectul pensiilor speciale. Fostul preşedinte al României spune că, într-adevăr, există categorii sociale care au restricţii pe toată durata carierei lor profesionale şi, de aceea, este normal să fie recompensaţi pentru privaţiuni. Băsescu a dat ca exemplu politicienii şi magistraţii.

“Unde au dreptate şi magistraţii, şi politicienii – scuzaţi-mă că spun asta -, şi alte categorii este nivelul de privaţiuni. Un magistrat nu are dreptul să aibă alte activităţi decât cele din educaţie, nu poate să aibă o afacere, cum nu poate să aibă nici un om politic. Asta le-ar da dreptul la oarecare recompense.

Asta se întâmplă la Parlamentul European. După un mandat de parlamentar european ai o pensie de 1.500 – 1.600 de euro, după două mandate ai 3.000 de euro pensie, după trei mandate ai 4.500 de euro. Numai că salariul brut al unui europarlamentar este de 9.000 de euro şi ia în mână peste 6.000 de euro. Aprope 3.000 de euro merg la formarea acestui fond din care se plătesc pensiile”, a declarat Traian Băsescu.

Nu am văzut magistrat care să facă asta… Cred că au exagerat magistraţii

Cu toate acestea, fostul preşedinte critică poziţia luată de magistraţi în acest caz şi spune că aceştia nu ar fi trebuit să protesteze faţă de eliminarea pensiilor speciale, având în vedere nivelul pensiilor şi al salariilor pe care le primesc, dar şi faptul că ei nu sunt obligaţi să menţioneze în declaraţia de avere şi celelalte facilităţi de care mai beneficiază.  Băsescu spune că, în calitate de europarlamentar, a trebuit să treacă în declaraţia de avere toate beneficiile pe care le primeşte din postura de fost şef de stat, cum ar fi maşină de la SPP cu şofer, pază şi alte beneficii.

“La noi nu am văzut magistrat care să spună că mie îmi plăteşte statul medicamentele, îmi dă statul casă. Magistraţii ar trebui să pună în declaraţiile de avere şi facilităţile pe care le au, altele decât salariul. Nu mi se pare că erau categoria cea mai potrivită să facă proteste. (…) Cred că au exagerat magistraţii, având în vedere pensiile şi salariile pe care le au în momentul de faţă”, a declarat Băsescu, scrie news.ro.

Moment greşit pentru dezbaterea acestui subiect

În plus, fostul preşedinte crede că momentul ales de principalele partide, respectiv PSD şi PNL, pentru această dezbatere este unul greşit: ne aflăm înaintea alegerilor şi nu putem avea încredere că totul nu este decât o abordare electorală.

“Cred că şi PSD şi PNL au ales un moment foarte prost să discute o problemă atât de sensibilă. Dezbaterea pe pensii speciale este înainte de alegeri. Câtă încredere poţi să ai că nu funcţionează abordarea electorală a problemei şi nu cea responsabilă?”, a mai declarat Traian Băsescu.