Tragedie în lumea militară. Generalul Nikolai Antoshkin, care a ajutat la limitarea dezastrului nuclear de la Cernobîl, s-a stins din viață la vârsta de 78 de ani.

Deși Antoshkin a supraviețuit în 1986 radiațiilor în calitate de comandant al operațiunii de stingere a incendiului de la centrala nucleară de la Cernobîl, acesta nu a putut câștiga lupta cu noul coronavirus. Virusul la ucis la scurt timp după infectare.

Nikolai Antoshkin a fost un adevărat erou și a fost cunoscut la nivel mondial. El era deputat al partidului de guvernământ Rusia Unită din 2014 și a fost internat după ce s-a infectat cu Covid-19, a anunțat Serghei Nevrov, liderul formațiunii.

La rândul său, Vyaceslav Volodin, președintele Parlamentului rus, a declarat că generalul a decedat în urma unei ”boli dificile”.

De menționat este faptul că, generalul Antoshkin a fost un lider al așa-numiților lichidatori, echipele de lucrători militari și civili adunați în grabă la locul dezastrului de la Cernobîl. El a înfruntat riscuri enorme și este văzut ca un mare erou în Rusia, dat fiind faptul că a reușit să oprească agravarea crizei nucleare, scire NYT. 

A zburat deasupra flăcărilor

Cariera lui Nikolai Antoshkin a fost una cu adevărat deosebită. Generalul, care servea la în urmă cu mai mulți ani într-o unitate a Forțelor Aeriene Sovietice din Kiev, a devenit pilotul comandant al acestei operațiuni, deși nu era clar dacă piloții ar fi mai bine protejați de radiații decât echipajele de la sol.

Timp de aproximativ două săptămâni, elicopterele care zburau peste miezul deschis al reactorului au aruncat 5.000 de tone de nisip, argilă, plumb și bor pentru a stinge focul și a reduce radiațiile. Zborurile au expus piloții la fum contaminat și fascicule de radiații emanate din reactor.

De asemenea, piloții au fotografiat locul din aer și au măsurat radiațiile. Un elicopter s-a prăbușit după ce a lovit o macara deasupra reactorului, însă în cele din urmă, au reușit să stingă focul.

Pe lângă comanda operațiunii, generalul Antoshkin a zburat singur și a fost expus la radiații, potrivit RIA, Agenția Rusă de Informații. Expunerea a adus riscuri care erau imposibil de perceput în acel moment, dovedindu-se letale pentru unii și nesemnificative pentru alții.

Cine a fost Nikolai Timofeyevich Antoshkin

Nikolai Timofeyevich Antoshkin, marele erou de la Cernobîl s-a născut la 19 decembrie 1942, într-un sat din regiunea Bashkortostan din sudul Uralului, arată biografia sa oficială.

Gen Nikolai Antoshkin

La doar 19 ani, acesta s-a înrolat în armată și a fost ales pentru școala de zbor. A luptat în mai multe războaie din țara sa, inclusiv invazia Cehoslovaciei în 1968, războiul de frontieră cu China în 1969 și în Afganistan în 1979, conform biografiei, publicată de RIA, presa de stat.

Luptele sale l-au făcut să câștige mai multe onoruri și totodată l-au făcut să fie apreciat de unii dintre cei mai importanți oameni de pe glob.