Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, afirmă că primit mandat din partea premierului Viorica Dăncilă să iniţieze „un proces radical de luptă împotriva criminalităţii şi de reformare a sistemului”.

„Am preluat interimatul conducerii Ministerului Afacerilor Interne, ca urmare a solicitării prim-ministrului Viorica Dăncilă. Vă asigur că vom continua toate cercetările necesare în cazul din Caracal, pentru identificarea adevărului şi pentru sancţionarea tuturor celor care nu au acţionat profesionist şi eficient în acest caz”, a scris Fifor, marţi, pe Facebook.

Ministrul se angajează totodată să asigure o mai mare transparenţă în comunicarea în acest caz.

„De asemenea, din respect pentru familiile victimelor şi pentru cetăţenii care urmăresc evoluţiile, mă angajez să asigur o mai mare transparenţă în comunicarea periodică în acest caz. Vom pune la dispoziţie constant informaţiile oficiale care ies la iveală din demersurile pe care le facem. Onoare şi Patrie!”, a mai scris Mihai Fifor.

Mihai Fifor, a declarat la Antena 3 că în cazul Caracal o parte din vină o au şi poliţiştii, care nu au ştiut să lucreze pentru rezolvarea situaţiei.

„Poliţiştii nu au ştiut să lucreze pe speţa asta. Asta este opinia mea, nu vreau să acuz deocamdată pe nimeni. Este evident că nu au fost pregătiţi pentru un astfel de caz. Este un şir de erori teribile care au dus la o astfel de dramă. De la imposibilitatea în 2019 a STS-ului să localizeze precis apelul, lucru inimaginabil după sumele uriaşe de bani alocate serviciului de telecomunicaţii speciale, la proceduri, la tot soiul de explicaţii. Cred că la momentul ăsta nu mai contează explicaţiile care ni se dau.

De partea cealaltă, este evident că un procuror a luat decizii greşite, avem poliţiştii pe care îi avem în dialog cu un copil care a acţionat corect, a sunat la 112 cum ştia că trebuie să facă într-o situaţie disperată, iar reacţia poliţiştilor nu a fost cea care trebuia, în sensul de a identifica copilul, pentru că înţeleg că există proceduri de activare în asemenea situaţii. Caracal este totuşi, un oraş mic!”