Potrivit datelor publicate de US Commodity Futures Trading Comission – CFTC, nivelul de interes în privinţa petrolului WTI Crude Oil și a opțiunilor aferente a crescut la 497280 săptămâna trecută, cea mai mare cifră de când datele au fost colectate şi recenzate din nou în 2006.

În esență, în pofida incertitudinii cu privire la direcția în care se îndreaptă prețul țițeiului, investitorii speculativi nu au pariat niciodată atât de mulţi bani pe performanțele viitoare ale ţiţeiului.

"Aceasta este o reflectare a unor convingeri puternice de ambele părți" a spus pentru Bloomberg John Kilduff, partener la Again Capital LLC. "Vedem o luptă între cei care cred că s-a ajuns la capăt și cei care cred că petrolul va coborâ şi mai mult."

Analiza efectuată de Bloomberg a scos la iveală poziţionări pe termen scurt în ce priveşte WTI, care au crescut cu 17299 contracte sau 9,7%, la 196048 contracte futures și opțiuni. Poziționările pe termen lung au crescut cu 12051 la 301232, cel mai ridicat nivel mai văzut din iunie anul trecut până acum.

Creșterea poziționărilor deschise vine după o perioadă de volatilitate semnificativă pe contracte futures WTI de la începutul anului.

Așteptările în privinţa politicii monetare din SUA, a fluctuațiilor dolarului, recordul privind stocurile de ţiţei din SUA, reluarea producției de petrol în Iran și discuţiile fără sfârşit în privinţa tăierilor cotelor de producţie ale OPEC, alături de alţi factori, toate acestea au contribuit semnificativ la volatilitate, în special de când preţul prețulului a ajuns la minimul ultimilor 13 ani, la 26.19 dolari barilul pe 20 ianuarie.

Volatilitatea deja ridicată are potențialul de a deveni și mai mare având în vedere nivelul crescut de interes pentru ambele variante de pariuri, de urcare sau coborâre a cotaţiilor petrolului.

Cu riscul şi aşa la o cotă ridicată, o eventuală reducere a cotelor de producţie a producătorilor de petrol – sau un anunț definitiv că că nu se întrevede vreo tăiere în alimentarea cu ţiţei – este, fără îndoială cel mai mare risc cu care se confruntă ambele părți în prezent.

Articolul original în Business Insider Australia. Copyright 2016