Producatorul auto Toyota ar putea sa isi revizuiasca in scadere estimarile privind profitul pentru anul fiscal ce se va incheia in martie 2009 pe fondul turbulentelor de pe pietele financiare din intreaga lume.

Astfel, Toyota ar putea anunta un profit operational in scadere cu 40% fata de anul precedent, pana la 1,3 trilioane de yeni, vanzarile de automobile fiind influentate in mod negativ de situatia economica incerta ce se face simtita la nivel global. Intial Toyota estimase un profit operational de 1,6 trilioane de yeni.

Toyota este un simbol in industria din Japonia, iar afisarea unei scaderi a profitului ar putea avea un imapct negativ asupra investitorilor.

Actiunile Toyota au coborat la cel mai scazut nivel din ultimii patru ani in cadrul sedintei de tranzactionare de ieri de la Tokio din cauza ingrijorarilor foarte mari conform carora rata de crestere globala isi incetineste ritmul ca urmare a prabusirii pietei ipotecare din SUA. Actiunile Toyota au pierdut astfel 4,9%, pana la un pret de 3.710 yeni, cea mai scazuta valoare inregistrata din martie 2004, valoarea companiei ajungand pana la 124,3 miliarde de dolari.

Toyota si-a redus si obiectivul privind vanzarile din acest an, la 8,74 milioane de unitati anual, fata de 9,06 milioane cat estimase initial.

Sursa: Bloomberg